Stort dataintrång på Mastercard och Visa

Hundratusentals kunder kan ha blivit drabbade.


Korttillverkarna av Mastercard och Visa har drabbats av ett dataintrång. Nu kan kortnumret för tusentals och kanske till och med hundratusentals kunder vara på vift.

– Jag fick ett brev från ICA Banken i dag om att mitt kort är spärrat. När jag ringde banken sa de att Mastercard haft ett dataintrång någonstans i Europa, säger en kund till Aftonbladet.

Under tisdagen ringde flera banker upp kunder runt om i Europa och meddelade dem om att man spärrat korten för användning på internet och utomlands.

Både Handelsbanken och SEB kommer att byta ut många av kundernas kontokort. Swedbank uppger att man inte har berörts av dataintrånget, men att man ändå byter ut kort i förebyggande syfte.

–Kortägare som drabbas av det här bedrägeriet kommer att få sina pengar tillbaka. Vi kan inte kommentera enskilda utredningar, men Visa Europe är medvetna om ett möjligt dataintrång i Spanien. Ingenting är bekräftat, men vi tror inte att incidenten endast berör Visa, säger Ian Barber på Visa Europe, enligt Aftonbladet.

Bernard Mors, presstalesman på Mastercard Europe, vill inte kommentera om det misstänkta dataintrånget på Mastercard kan kopplas till det på Visa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.