Fredpristagaren Obama förbereder jättebomb

Samtidigt som Barack Obama får fredspriset arbetar man på en bomb lika tung som en stadsbuss.


USA. Den amerikanske presidenten Barack Obama fick i dagarna Nobels fredspris, något som förvånade hela världen och till och med presidenten själv.

När han fick beskedet sa presidenten att han "inte förtjänar priset". Och det kanske han inte gör.

Nu går ett av presidentens projekt nämligen in i sin sista testfas – en jättestor bomb som väger lika mycket som en stadsbuss med sina 13 ton.

Massive Ordnance Pentrator, MOP, är sex gånger större än de bunkerbomber som bland annat har använts mot talibanernas grottor i Afghanistan.

MOP är den största icke-kärnvapenbomben hittills och kan tas i bruk i mitten av 2010. B2-bombplanen har byggts om för att kunna bära MOP, vilket har kostat cirka 350 miljoner kronor.

Enligt talesmän vid Pentagon har man haft Nordkoreas och Irans underjordiska anläggningar i åtanke när man skapat bomben, men man förnekar att det finns ett specifikt mål där MOP ska användas, enligt nyhetsbyrån AP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.