Toppolitiker i gräl med Nobelkommittén

Australiens utrikesminister Alexander Downer ursinnig efter valet av Obama som fredspristagare.


AUSTRALIEN. Utnämningen av USA:s president Barack Obama till årets fredspristagare var droppen för Australiens förre utrikesminister Alexander Downer, som har hamnat i ett stort gräl med Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland.

I ett öppet brev i den australiska tidningen Adelaide Now slaktar han beslutet att ge Obama priset. Downer är i landet en av de mest respekterade politikerna i och med att han suttit längst på sin post - från 1996 till 2007. Han beskriver sitt möte med Jagland:

"Thorbjørn Jagland var en riktig politiker. Han var förankrad i Arbeiderpartiet, och jag var liberal. Han var bra, och jag var ond. Vilken överraskning då att samma man står för Nobelkommitténs värsta beslut någonsin. Han hatade George W Bush, men Obama får priset för att han är afroamerikan. Han har skadat institutionen."

Downer menar att Obama borde avstå ifrån att ta emot priset, men är inte förvånad över att Nobelkommittén fattat ett "fullkomligt idiotiskt" beslut.

Personligen har han också dåliga erfarenheter av Jagland, som var Norges utrikesminister 2001. Båda kom i kontakt med varandra i samband med Tampaaffären då fartyget MS Tampa påträffade ett fartyg med 438 flyktingar mellan Australien och Indonesien.

Den norska regeringen ville att fartyget skulle ta flyktingarna till Australien. Downer minns hur han blev uppvaktad av Jagland:

"Det var en väldigt kall natt i Canberra, och jag låg uppkrupen i sängen när telefonen ringde klockan två på natten. Det var utrikesminister Jagland. Jag sa till honom artigt att det var rätt sent för mig, även om det säkert var en trevlig eftermiddag i Oslo."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!