Söndag 24 Okt
Stockholm

Kidnappad journalist fri

Kidnappad reporter hölls i jordhåla.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En kanadensisk journalist som kidnappades i Afghanistan för knappt en månad sedan har släppts fri. Hennes arbetsgivare, kanadensisk tv, har av hänsyn till hennes säkerhet valt att inte rapportera om kidnappningen.

Melissa Fung, som jobbar för det kanadensiska tv-bolaget CBC, kidnappades den 12 oktober av beväpnade män i samband med att hon befann sig på ett flyktingläger utanför huvudstaden Kabul för att göra ett tv-reportage.

I lördags överlämnades hon till den afghanska säkerhetstjänsten.

Den kanadensiska premiärministern Stephen Harper sade på söndagen i kanadensisk tv att ingen lösesumma hade betalats ut, och han tackade alla som "arbetat oförtrutet med att få henne frisläppt". Särskilt nämnde Harper den afghanska presidenten Hamid Karzai.

– Jag talade med president Karzai just när hon hade kidnappats och han försäkrade mig om att hans regering skulle ge allt stöd de kunde uppbringa.

Enligt den afghanske regeringstalesmannen Adam Khan Siraten, hade Melissa Fung hållits fången i en jordhåla under de nästan fyra veckorna. Ändå uppges hon efter omständigheterna må bra.

Det var Melisssa Fungs arbetsgivare CBC som av hänsyn till hennes säkerhet beslutat - och vädjat till andra medieföretag -om att kidnappningen inte skulle offentliggöras.

Tre män har gripits för kidnappningen, och enligt den afghanska säkerhetspolisens talesman Sayed Ansari rör det sig om "vanliga kriminella" som inte har något samröre med talibangerillan. De tre är dock bara "mellanspelare", enligt Sayed. Hjärnorna bakom kidnappningen efterlyses fortfarande, en av dem tros ha lämnat Afghanistan och flytt utomlands.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela