Kidnappad journalist fri

Kidnappad reporter hölls i jordhåla.(TT)


En kanadensisk journalist som kidnappades i Afghanistan för knappt en månad sedan har släppts fri. Hennes arbetsgivare, kanadensisk tv, har av hänsyn till hennes säkerhet valt att inte rapportera om kidnappningen.

Melissa Fung, som jobbar för det kanadensiska tv-bolaget CBC, kidnappades den 12 oktober av beväpnade män i samband med att hon befann sig på ett flyktingläger utanför huvudstaden Kabul för att göra ett tv-reportage.

I lördags överlämnades hon till den afghanska säkerhetstjänsten.

Den kanadensiska premiärministern Stephen Harper sade på söndagen i kanadensisk tv att ingen lösesumma hade betalats ut, och han tackade alla som "arbetat oförtrutet med att få henne frisläppt". Särskilt nämnde Harper den afghanska presidenten Hamid Karzai.

– Jag talade med president Karzai just när hon hade kidnappats och han försäkrade mig om att hans regering skulle ge allt stöd de kunde uppbringa.

Enligt den afghanske regeringstalesmannen Adam Khan Siraten, hade Melissa Fung hållits fången i en jordhåla under de nästan fyra veckorna. Ändå uppges hon efter omständigheterna må bra.

Det var Melisssa Fungs arbetsgivare CBC som av hänsyn till hennes säkerhet beslutat - och vädjat till andra medieföretag -om att kidnappningen inte skulle offentliggöras.

Tre män har gripits för kidnappningen, och enligt den afghanska säkerhetspolisens talesman Sayed Ansari rör det sig om "vanliga kriminella" som inte har något samröre med talibangerillan. De tre är dock bara "mellanspelare", enligt Sayed. Hjärnorna bakom kidnappningen efterlyses fortfarande, en av dem tros ha lämnat Afghanistan och flytt utomlands.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.