Onsdag 20 Okt
Stockholm

14 döda i afghansk eldstrid

I östra Afghanistan dog 14 vakter i går i strider med USA-ledda soldater. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I östra Afghanistan dog 14 vakter i söndags i strider med USA-ledda soldater, uppgav provinsen Khosts guvernör Arsala Jamal på måndagen. USA-militären sade att de skjutna sannolikt var rebeller och hade öppnat eld först.

En AFP-reporter på plats berättade att tre sönderskjutna och utbrända fordon stod kvar efter striden.

Guvernör Jamal tillbakavisade USA-sidans uppgift om rebeller och sade att de 14 var afghanska vakter som arbetade för ett vägbyggnadsföretag:

– Ingen av dem lever längre och kan berätta vad som hände. . . men jag vet att de inte var talibaner. De var säkerhetsvakter som jobbade för 250 dollar (2 000 kronor) i månaden.

En talesman för den USA-ledda alliansen i Afghanistan sade att dess soldater hade följt efter fordonen då männen, beväpnade med raketdrivna granater, hoppade ut och började skjuta.

- Vi besvarade elden, sade överste Greg Julian.

Striden bröt ut tolv kilometer nordöst om provinsens huvudort, som också heter Khost, och omkring två kilometer från en utländsk militärbas. Tusentals utländska soldater är på plats i Afghanistan för att understödja regeringen i Kabul mot det uppror som anförs av talibanerna, som styrde landet 1996-2001.

Från presidentpalatset i Kabul rapporterades på måndagen att president Hamid Karzai har sparkat transportministern Hamidullah Qaderi för "försumlighet och tvivelaktig verksamhet". Qaderi kommer att åtalas, hette det i uttalandet.

Karzais ministär har i stigande grad kommit att anklagas för korruption. Nästa år är det presidentval i landet, och Karzai har klart antytt att han nog kommer att försöka bli omvald.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela