Bildts tystnad upprör israeliska diplomater

Israeliska UD ser det matta intresset som en markering.


TEL AVIV. Israel väntar fortfarande på ett diplomatiskt livstecken från Sverige, men utrikesminister Carl Bildt har vägrat att ta kontakt med den politiska ledningen enligt planen.

– Vi förstår faktiskt ingenting. Vi har inte hört ett ord eller fått minsta meddelande från den svenske utrikesministern efter det att hans resa ställdes in. Det är en ganska stor fråga här på departementet, säger en högt uppsatt tjänsteman inom israeliska UD till Dagens Nyheter.

Mitt under den stormiga debatten om Aftonbladets artikel om påstådd organiserad organhandel av den israeliska militären ställde Bildt in sin planerade Israelresa den 11 september. Enligt israeliska UD var det som en konsekvens av de diplomatiska slitningarna mellan Sverige och Israel.

Utrikesminister Avigdor Liebermans närmaste medarbetare menar att det är kutym att EU:s ordförandeland besöker Israel någon gång under ordförandeskapet. Israels regering krävde att Bildt skulle ta avstånd ifrån artikeln - något som han inte gjorde.

– Det gör det ännu mer märkligt att vi inte fått något livstecken från Carl Bildt. Om han nu hade varit nykomling i den diplomatiska världen så hade det varit på något sätt försvarbart. Men Carl Bildt är ju en ytterst intelligent och erfaren man. Det får oss att tro att det snarare handlar om en markering, säger källan till Dagens Nyheter.

Bildts pressekreterare, Irena Busic, meddelar att det inte alls handlar om en markering från Bildts sida.

– Det handlar om tid och det handlar om tajming. Vi har ambitionen att besöka Israel innan vårt ordförandeskap är över. Jag kan inte säga någon tidpunkt. Men vi har ju faktiskt till den sista december på oss, säger Busic till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.