Bildts tystnad upprör israeliska diplomater

- 26/10/2009, 07:16 -

Israeliska UD ser det matta intresset som en markering.

TEL AVIV. Israel väntar fortfarande på ett diplomatiskt livstecken från Sverige, men utrikesminister Carl Bildt har vägrat att ta kontakt med den politiska ledningen enligt planen.

– Vi förstår faktiskt ingenting. Vi har inte hört ett ord eller fått minsta meddelande från den svenske utrikesministern efter det att hans resa ställdes in. Det är en ganska stor fråga här på departementet, säger en högt uppsatt tjänsteman inom israeliska UD till Dagens Nyheter.

Mitt under den stormiga debatten om Aftonbladets artikel om påstådd organiserad organhandel av den israeliska militären ställde Bildt in sin planerade Israelresa den 11 september. Enligt israeliska UD var det som en konsekvens av de diplomatiska slitningarna mellan Sverige och Israel.

Utrikesminister Avigdor Liebermans närmaste medarbetare menar att det är kutym att EU:s ordförandeland besöker Israel någon gång under ordförandeskapet. Israels regering krävde att Bildt skulle ta avstånd ifrån artikeln - något som han inte gjorde.

– Det gör det ännu mer märkligt att vi inte fått något livstecken från Carl Bildt. Om han nu hade varit nykomling i den diplomatiska världen så hade det varit på något sätt försvarbart. Men Carl Bildt är ju en ytterst intelligent och erfaren man. Det får oss att tro att det snarare handlar om en markering, säger källan till Dagens Nyheter.

Bildts pressekreterare, Irena Busic, meddelar att det inte alls handlar om en markering från Bildts sida.

– Det handlar om tid och det handlar om tajming. Vi har ambitionen att besöka Israel innan vårt ordförandeskap är över. Jag kan inte säga någon tidpunkt. Men vi har ju faktiskt till den sista december på oss, säger Busic till Dagens Nyheter.

Skrivet av: