Lördag 23 Okt
Stockholm

Fyra miljarder till Lockerbieoffer

Pengarna är en del av den summa som libyska staten har betalat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA har i veckan överfört 504 miljoner dollar till anhöriga till offer för sprängningen av ett Pan Am-plan över Lockerbie 1988. Pengarna är en del av den summa som libyska staten har betalat.

Beskedet om utbetalningen av skadeståndet gavs av biträdande amerikanske utrikesministern David Welch i Irland på söndagen.

USA och Libyen enades i augusti om villkoren för skadeståndet för misstänkta libyska terrordåd mot amerikanska medborgare.

I oktober meddelade amerikanska UD att Libyen hade satt in 1,5 miljarder dollar i en fond. Samtidigt betalade USA 300 miljoner dollar till offren för amerikanska bombningar i Libyen 1986. President George W Bush har försökt lugna amerikanska känslor med att garantera att inga skattebetalares pengar ska gå till Libyen, men det har inte avslöjats varifrån pengarna tas.

David Welch sade ytterligare 32 miljoner dollar ska överlämnas till andra Lockerbieoffers familjer inom några dagar, plus ungefär 283 miljoner dollar till de anhöriga till amerikaner som dödades eller skadades när ett diskotek i Tyskland sprängdes 1986.

Återstående cirka 700 miljoner dollar ska betalas ut till andra skadeståndsberättigade vid senare tillfällen.

Uppgörelsen ledde till att USA och Libyen kunde återupprätta normala diplomatiska förbindelser. Welch sade att han nu är övertygad om att kongressen ska godkänna att USA sänder en ambassadör till Tripoli, och att kongressen också ska anslå pengar till att bygga en ambassad där.

Libyen gjorde en dramatisk politisk kursändring 2003 när landet meddelade att det gav upp planerna på att skaffa kärnvapen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela