De skulle spränga dansk tidning

Två män har anhållits i USA för att ha planerat ett terrorattentat mot den danska tidning som publicerade Muhammedkarikatyrerna.


USA. Två män är anhållna i USA. Misstänkta för terrorplaner mot den danska tidningen Jyllands-Posten - som lät publicera de omstridda Muhammedkarikatyrerna 2005. Männen ska också ha haft andra konkreta mål i Danmark på sin terroragenda.

Det skriver amerikanska UD i ett pressmeddelande.

– De två misstänkta hade en intern korrespondens i början av år 2008 som handlade om det de kallade "Projekt: Musse Pigg", uppger de amerikanska myndigheterna.

Det handlade, enligt USA:s justitiedepartement om ett eller flera angrepp mot byggnader och anställda vid Morgenavisen och Jyllands-Posten.

Den ene misstänkte terroristen greps den 3 oktober i Chicago och den andre anhölls den 18 oktober i samma stad.

– De kriminella gärningar som avslöjats i dag har avvärjt ett allvarligt samarbete mellan två män med bas i Chicago, som arbetade tillsammans med terrororganisationer med bas i Pakistan. De upplysningar som kom fram i samband med utredningen har delgivits våra utländska partners, säger David Kris, biträdande chefsåklagare vid USA:s justitiedepartement.

Som ett led i förberedelserna inför terrorattentatet hade de två männen besökt Köpenhamn för att rekognicera bland terrormålen. Med sig hem hade männen detaljerade videoupptagningar av bland annat det vardagliga rörelsemönstret kring Jyllands-Posten och Morgenavisen.

Den danska säkerhetstjänsten, PET, ser allvarligt på terrorplanerna.

– Den ene av de anhållna har ett omfattande nätverk bland ledande militanta extremister i Pakistan, som inte bara önskar angripa Danmark, utan också tidigare har visat att de har kapacitet att utföra hänsynslösa terrorattentat, säger chefen för PET, Jakob Scharf.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!