Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ingen Muhammedursäkt från Fogh

- 06/04/2009, 09:56 -

Natochefen Anders Fogh Rasmussen tänker inte be om ursäkt för karikatyrerna.

Den tillträdande Natochefen Anders Fogh Rasmussen tänker inte be om ursäkt för de danska Muhammedkarikatyrerna.

Det gjorde den förre danske statsministern helt klart innan han på måndagsmorgonen satte sig vid ett konferensbord i Istanbul i Turkiet för att diskutera "interkulturell dialog och förståelse" med turkiska ledare.

– Hör nu på. I Danmark ber vi inte om ursäkt för att vi har yttrandefrihet, sade Fogh till danska och turkiska journalister innan konferensen öppnades.

Turkiska medier har spekulerat i att en ursäkt för Muhammedbilderna skulle vara en del av det avtal som fick Turkiet att godkänna Fogh som Natos generalsekreterare under helgens Natotoppmöte.

– Ni vet ju allihop att en dansk statsminister inte kan be om ursäkt för vad en tidning publicerar, menade han.

I sitt officiella tal vid konferensen betonade Fogh dock vikten av en positiv dialog mellan Nato och den muslimska världen. Han underströk också att han ser Turkiet som en god allierad och en viktig strategisk partner för Nato.

Fogh kom till konferensen med armen i band och en diet på smärtstillande medel i kroppen sedan han fallit i en trappa på sitt hotell och slagit skuldran ur led.

– Men jag är klar i huvudet, försäkrade Fogh.

Danska Jyllands-Postens publicering av tolv Muhammedkarikatyrer 2005 väckte ramaskri bland muslimer i Danmark. Sedan en danskmuslimsk delegation rest runt i Mellanöstern förekom omfattande våldsamheter i en rad muslimska länder.

Skrivet av: