Historiskt fynd i Norge

Arkeologer har hittat vikingafynd i Norge.


NORGE. Norska arkeologer har sammanlagt hittat 29 så kallade "guldgubbar" vid gården Hov i Norge. Utgrävningarna har pågått sedan 1993, men det är först nu i höst som man har kunnat konstatera att man funnit en gudstjänstlokal för asatroutövare.

Guldgubbar har tidigare hittats i hela Skandinavien. Figurerna är cirka en kvadratcentimeter stora och består av tunn guldfolie. Motivet är ofta en man och en kvinna, men det förekommer även djur. De har varit en del av den förkristna kulturen i Norden mellan 500 och 800-talet, och man tror att de har använts för att tillbe.

Arkeologerna avslutade sitt arbete i oktober i år. Nya upptäckter kom fram ända in i slutet av utgrävningarna. Man undersökte stolphålen där huset hade stått, och det visade sig att stolparna har bytts ut hela fyra gånger.

– Vi har förstått att man har önskat att hålla kvar byggnaden på den här platsen under en längre tid. Kanske stod den i minst hundra eller i flera hundra år, säger arkeologen Vivian Wangen till Aftenposten .

Guldgubbe-fyndet i Norge är ett av de största någonsin.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norsk räktrålare drog upp död kropp

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.