Onsdag 20 Okt
Stockholm

Historiskt fynd i Norge

Arkeologer har hittat vikingafynd i Norge.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

NORGE. Norska arkeologer har sammanlagt hittat 29 så kallade "guldgubbar" vid gården Hov i Norge. Utgrävningarna har pågått sedan 1993, men det är först nu i höst som man har kunnat konstatera att man funnit en gudstjänstlokal för asatroutövare.

Guldgubbar har tidigare hittats i hela Skandinavien. Figurerna är cirka en kvadratcentimeter stora och består av tunn guldfolie. Motivet är ofta en man och en kvinna, men det förekommer även djur. De har varit en del av den förkristna kulturen i Norden mellan 500 och 800-talet, och man tror att de har använts för att tillbe.

Arkeologerna avslutade sitt arbete i oktober i år. Nya upptäckter kom fram ända in i slutet av utgrävningarna. Man undersökte stolphålen där huset hade stått, och det visade sig att stolparna har bytts ut hela fyra gånger.

– Vi har förstått att man har önskat att hålla kvar byggnaden på den här platsen under en längre tid. Kanske stod den i minst hundra eller i flera hundra år, säger arkeologen Vivian Wangen till Aftenposten .

Guldgubbe-fyndet i Norge är ett av de största någonsin.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela