"Mamma" utmanar Putin göra DNA-test

- 07/12/2008, 23:09 -

"Jag var stolt över att min son var president, tills ryssarna anföll Georgien."

Vladimir Putins bakgrund är höljd i dunkel. Kreml har en officiell historia om hans liv, men även den innehåller många luckor. Framför allt saknar den information om den nuvarande premiärministerns och tidigare presidentens unga år.

Parallellt med Kremls story finns en konkurrerande berättelse. I den växte Putin upp i byn Metekhi i Georgien. Det hävdar Vera Putina, en 82-årig kvinna. Hon säger sig vara Vladimir Putins mor.

Enligt "mamma" Putina föddes sonen, Vladimir, 1950, som son till en rysk mekaniker.

Putin ska ha levt med mamman fram till 1960, då hennes nya make, en georgisk soldat, inte ville veta av sonen. Hon lämnade då bort honom till sina föräldrar som bodde i Ochyor i Ryssland.

Vera Putina berättar att hon blev chockad när hon såg Putin i ett teveframträdande 1999, men det fanns aldrig någon tvekan.

– Skulle jag inte känna igen min egen son? sa Vera Putina till en reporter som frågade hur hon visste att det var han.

Andra Metekhibor har också trätt fram. En lärare säger att hon kommer ihåg Putin för att han var en "smart kille som ville vara bäst på allt". Det finns också bevarade dokument som avslöjar att en Vladimir Putin gick på skolan mellan 1959-60.

Enligt Kreml "korresponderar hennes historia inte alls med verkligheten". Putin levde med sin fabriksarbetande far i S:t Petersburg som ung. Både föräldrarna dog av cancer; mamman 1998 och pappan 1999. Fotoexperter i Moskva är också eniga om att Vera Putinas svartvita foto på Putin som sjuåring inte är samma man som premiärministern.

Vera Putina har tröttnat på att prata med journalister om saken. Men utmanar Putin att motbevisa hennes historia.

– Jag är redo att göra ett DNA-test om han är, säger Vera enligt Telegraph.

Se ett videoklipp med Vladimir Putins påstådda mamma:

Skrivet av: