Söndag 5 Dec
Stockholm

Obamas team sliter med Guantanamo

Barack Obamas övergångsteam sliter med den blivande presidentens kampanjelöfte att stänga fånglägret Guantanamo på Kuba.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Barack Obamas övergångsteam sliter med den blivande presidentens kampanjlöfte att stänga fånglägret Guantanamo på Kuba.

Senator Obama har sagt att han tänker stänga anläggningen på Guantanamo, det är en komplicerad fråga, sade John Podesta, chef för Obamas övergångsteam på tisdagen.

Att stänga fånglägret innebär att problemet med var fångarna ska placeras måste vara löst och det kräver dessutom ett nytt system för hur de ska åtalas och dömas.

I måndags förnekade Obamas rådgivare i utrikespolitiska frågor Denis McDonough att teamet övervägde att skapa en ny nationell säkerhetsdomstol för att rannsaka fångar som anses för farliga att släppa och som inte kan dömas av det federala domstolsväsendet.

Att ta upp frågan och att börja granska hur man exakt ska lösa den är ett projekt som övergångsteamet ska sätta igång med och som regeringen sedan får fullfölja, sade Podesta på teamets första presskonferens i Washington.

Guantanamo har nu kvar 225 fångar av de totalt 800 som passerat genom fånglägrets portar. De har fått etiketten fientliga stridande och hålls kvar på obestämd tid utan åtal.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela