Influensaviruset har muterats

"Den här varianten kan nå längre ner i lungorna än den ursprungliga varianten."


Norska folkhälsoinstitutet har upptäckt att den nya influensan muterat sig. Mutationen påverkar viruset och får den att gå längre ned i lungorna.

Den nya varianten av viruset har hittats hos tre av 70 undersökta svininfluensapatienter i Norge. Två av dem har dött av viruset. Den ena smittades i utlandet och den andra hemma i Norge.

–Det muterade viruset orsakar en mild sjukdom hos de flesta, men kan vara allvarlig för några få. Den här varianten kan nå längre ner i lungorna än den ursprungliga varianten, sade direktör Geir Stene-Larsen på Folkhälsoinstitutet vid en presskonferens på fredagen.

Samtidigt har samma variant som hittats i Norge redan upptäckts i Sverige hos både svårt sjuka, lindrigt sjuka och hos personer som inte insjuknat alls.

Några av de stammar som tillhör det nya muterade viruset har också redan skickats till WHO som påpekar att vaccinet (mot svininfluensa) skyddar mot den här varianten.

Samtidigt bevakar norska Folkehelseinstituttet (FHI) situationen noga och gör omfattande tester på både sjuka och avlidna personer, skriver norska VG.

Norge har hittills drabbats hårdare än Sverige av svininfluensan (A/H1N1). Totalt har 23 personer dött och minst 700 000 har insjuknat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

1 timme sedan
Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.