Måndag 10 Maj
Stockholm

Influensaviruset har muterats

"Den här varianten kan nå längre ner i lungorna än den ursprungliga varianten."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Norska folkhälsoinstitutet har upptäckt att den nya influensan muterat sig. Mutationen påverkar viruset och får den att gå längre ned i lungorna.

Den nya varianten av viruset har hittats hos tre av 70 undersökta svininfluensapatienter i Norge. Två av dem har dött av viruset. Den ena smittades i utlandet och den andra hemma i Norge.

–Det muterade viruset orsakar en mild sjukdom hos de flesta, men kan vara allvarlig för några få. Den här varianten kan nå längre ner i lungorna än den ursprungliga varianten, sade direktör Geir Stene-Larsen på Folkhälsoinstitutet vid en presskonferens på fredagen.

Samtidigt har samma variant som hittats i Norge redan upptäckts i Sverige hos både svårt sjuka, lindrigt sjuka och hos personer som inte insjuknat alls.

Några av de stammar som tillhör det nya muterade viruset har också redan skickats till WHO som påpekar att vaccinet (mot svininfluensa) skyddar mot den här varianten.

Samtidigt bevakar norska Folkehelseinstituttet (FHI) situationen noga och gör omfattande tester på både sjuka och avlidna personer, skriver norska VG.

Norge har hittills drabbats hårdare än Sverige av svininfluensan (A/H1N1). Totalt har 23 personer dött och minst 700 000 har insjuknat.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela