Big Bang-maskinen öppnas igen

Världens största och dyraste maskin är åter i drift. Nu hoppas forskarna kunna ge oss svaren på universums stora gåtor.


SCHWEIZ. Nu är den återigen i drift. Partikelacceleratorn, Large Hadron Collider, LHC, eller Big Bang-maskinen som den också kallas.

Belägen vid den europeiska atomforskningsanläggningen Cern är maskinen den största i sitt slag och ska kunna ge oss svaren på några av universums stora gåtor genom att skapa svarta hål i miniatyr.

Tanken är att pyttesmå partiklar - hadroner - ska skickas i en hastighet som närmar sig ljusets. Förhoppningsvis kan forskarna då få fram ny kunskap om Big Bang - alltså universums födelse. Målet är att finna den så kallade Higgs-partikeln som forskarna tror ska kunna ge oss en förklaring till varför saker har en massa och även lösa gåtan om den mörka materian.

– Det är underbart att se strålen cirkulera igen, säger Rolf Heuer vid Cernprojektet, i ett pressmeddelande.

Men projektet har inte varit helt smärtfritt.

Fram tills nu har den gigantiska maskinen varit obrukbar efter att det läckte heliumgas in i det 27 kilometer långa acceleratorröret som måste vara helt tomt för att allt ska fungera som det ska.

Samtidigt har olyckskorparna befarat att projekten - som forskarna utför med maskinen - kommer att ge upphov till jordens undergång.

Något som vetenskapsmännen fnyst bort och hänvisat till att den energi som frigörs vid krockarna av partiklarna är att jämföra med den som skulle uppstå om två myggor kolliderade.

Men allra senast höll en liten uggla - med en bit baguette i sin mun - på att sätta käppar i hjulet för mångmiljardprojektet.

Och innan dess uppdagades det att en fysiker - anställd vid Cern - hade kopplingar till terrorgruppen al-Qaida.

Nu är i alla fall partikelfysikerna hoppfulla.

Och vem vet vad de kan lyckas hitta genom sina experiment?

Bara en sådan sak som att World Wide Web var en bieffekt av Cern-fysikernas forskning talar för att siktet är inställt på världsförändrande upptäckter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!