Måndag 27 Jun
Stockholm

Lockerbie-bombare kvar bakom galler

Den dömde Lockerbie-bombaren lider av dödlig cancer och vill bli frisläppt, men domstolen avslår hans begäran.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den libyer som dömts för bombdådet på ett flygplan över skotska Lockerbie 1988 och begärt att släppas fri mot borgen då han lider av dödlig cancer fick sin begäran avvisad på fredagen av en domstol i Edinburgh.

Abd al-Basit Ali al-Miqrahi dömdes 2001 för sprängningen av Pan Am-planet över Lockerbie som dödade 270 människor, men han har alltid hävdat sin oskuld. Han har inte långt kvar att leva, och hans advokater anser att han bör friges.

Men domstolen avvisade hans begäran och fastslog att al-Miqrahi kan få den vård han behöver i fängelset.

– Jag vill upprepa att jag inte hade något med Lockerbie-bombningen att göra och att kampen för rättvisa går vidare oavsett om jag är vid liv och kan bevittna hur mitt namn rentvås, sa al-Miqrahi i ett uttalande som lästes upp hans advokat, enligt TT.

En annan libyer, al-Amin Khalifa Fhimah, åtalades tillsammans med al-Miqrahi men frikändes. I juni 2007 beviljades al-Miqrahi resning av en kommission, som ansåg att fallet kunde vara ett justitiemord. Fallet återvisades till en appellationsdomstol, som ännu inte har tagit ställning.

Libyen har betalat ut över 25 miljarder kronor i skadestånd till offrens familjer, vilket har bidragit till att återupprätta den forna "skurkstatens" anseende i världen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.