Lockerbie-bombare kvar bakom galler

Den dömde Lockerbie-bombaren lider av dödlig cancer och vill bli frisläppt, men domstolen avslår hans begäran.


Den libyer som dömts för bombdådet på ett flygplan över skotska Lockerbie 1988 och begärt att släppas fri mot borgen då han lider av dödlig cancer fick sin begäran avvisad på fredagen av en domstol i Edinburgh.

Abd al-Basit Ali al-Miqrahi dömdes 2001 för sprängningen av Pan Am-planet över Lockerbie som dödade 270 människor, men han har alltid hävdat sin oskuld. Han har inte långt kvar att leva, och hans advokater anser att han bör friges.

Men domstolen avvisade hans begäran och fastslog att al-Miqrahi kan få den vård han behöver i fängelset.

– Jag vill upprepa att jag inte hade något med Lockerbie-bombningen att göra och att kampen för rättvisa går vidare oavsett om jag är vid liv och kan bevittna hur mitt namn rentvås, sa al-Miqrahi i ett uttalande som lästes upp hans advokat, enligt TT.

En annan libyer, al-Amin Khalifa Fhimah, åtalades tillsammans med al-Miqrahi men frikändes. I juni 2007 beviljades al-Miqrahi resning av en kommission, som ansåg att fallet kunde vara ett justitiemord. Fallet återvisades till en appellationsdomstol, som ännu inte har tagit ställning.

Libyen har betalat ut över 25 miljarder kronor i skadestånd till offrens familjer, vilket har bidragit till att återupprätta den forna "skurkstatens" anseende i världen.

Skrivet av:

Senaste nytt

Danske Bank: Vi går mot bättre tider

Ny explosion i Stockholmsområdet

Två personer har, enligt polisen, lindriga skador efter en detonation utomhus vid ett flerfamiljshus i Larsberg på Lidingö utanför Stockholm strax före fyratiden på tisdagsmorgonen.

Tre knivskadade i Skellefteå

1 timme sedan
Tre män i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha blivit skurna, förmodligen med en kniv, i Skellefteå. Polisen har gripit en misstänkt, en man i samma ålder som de skadade.

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

1 timme sedan
Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

1 timme sedan
Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.

Miljardstämning mot Elon Musk

1 timme sedan
Flera tidigare ex-toppchefer på Twitter stämmer Elon Musk för uteblivna ersättningar och avgångsvederlag på 128 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor. Det rapporterar CNBC.