Lördag 16 Okt
Stockholm

Maldiverna vill köpa ett nytt land

Landet är på väg att dränkas till följd av växthuseffekten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Större delen av turistparadiset Maldiverna ligger bara 1,5 meter över havsytan, vilket gör öriket extra känsligt för klimatförändringar. Med tanke på att FN har förutspått att havet kommer stiga 59 centimeter till 2100 riskerar en stor del av landets 1 200 öar att dränkas.

Nu vill ögruppens nyvalde president Mohamed Nasheed använda en del av de pengar landet tjänar på turistnäringen till att köpa ett nytt land.

– Vi kan inte göra något för att stoppa klimatförändringen på egen hand så vi måste köpa land på annan plats. Det är en försäkring ifall det värsta tänkbara inträffar. När allt kommer omkring så började israelerna med att köpa land i Palestina, säger Mohamed Nasheed till The Guardian.

Enligt Nasheed – som är landets förste demokratiskt valde president – är Sri Lanka och Indien tänkbara alternativ, med tanke på att de har liknande kultur, mat och klimat som Maldiverna. Även Australien, med stora obebodda landmassor är tänkbart.

– Vi vill inte lämna Maldiverna, men vi vill inte heller vara klimatflyktingar som lever i tält i årtionden, säger Mohamed Nasheed till The Guardian.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela