Fredag 18 Jun
Stockholm

Lesbiska "korrigeras" med våldtäkt

1 av 2
2 av 2

I Sydafrika härjar en ny våldsam trend över landets lesbiska kvinnor. De fångas in på gatorna och blir våldtagna i "korrigeringsssyfte".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SYDAFRIKA. Ett mönster av omfattande våld mot lesbiska kvinnor har uppdagats i sydafrikanska kåkstäder. Den senaste trenden utsätter homosexuella kvinnor för så kallade "korrektiva våldtäkter".

I kåkstaden Khayelitsha utanför Kapstaden har den brittiska tevekanalen Sky pratat med en grupp kvinnor som fruktar för sina liv.

Samtliga sa att de känner någon som med våld förts bort från gatan och blivit våldtagen efter att ha kommit ut som lesbisk.

Funeka Solidaat har angripits två gånger. På andra försöket våldtogs hon.

Männen var maskerade med rånarluvor. Men redan tidigare hade hon helt öppet fått motta hot från männen i Khayelitsha. Hon tänkte att det bara var en tidsfråga - och mycket riktigt.

Men det som chockade henne mest var polisens reaktioner. Hon kände sig utskrattad när hon anmälde våldtäkten. Polisen brydde sig inte ens om att ta upp hennes anmälan.

Desire Dudu, en annan lesbisk kvinna i samma kåkstad, säger till Sky att man riskerar livet om man kommer ut med sin sexuella läggning.

I Soweto - Sydafrikas största kåkstad - är männen rättframma med sitt förakt för lesbiska kvinnor. En man skrattade högt när han sa att lesbianer borde "piskas".

- Lesbiska omnämns inte i bibeln, säger han till Sky.

Männen tycker att det är helt rätt att våldta lesbiska för att "korrigera" dem och för att "lära dem en läxa". Kvinnor ska bete sig som kvinnor, tycker Sowetomännen.

Sydafrikas konstitution ger alla människor - oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning - lika rättigheter. Men hbt-aktivister menar att attityderna inom polisen och regeringen fortfarande bromsar beivrandet av brott mot homosexuella.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela