Bakslaget: Världens största skivbolag stäms för upphovsrättsbrott

Skivbolagen har inte betalat artisterna när de återanvänt deras låtar gång på gång i olika samlingsskivor och andra sammanhang.


TORONTO. Sony. EMI. Universal. Warner. De stora skivbolagen stäms just nu på gigantiska summor som kan sluta på uppemot 40 miljarder kronor - om artisternas skadeståndsanspråk är i samma storleksordning som skivbolagens när de stämt enskilda individer för olaglig fildelning.

Stämningen mot bolagen kom in redan i oktober 2008, men den fortsätter att växa. Allra senast har den berömda jazzmusikern Chet Bakers dödsbo ställt sig mot skivbolagen och anklagar dem för att bryta mot vissa aspekter av den kanadensiska upphovsrättslagen.

Enligt stämningen har skivbolagen inte betalat artisterna när de återanvänt deras låtar gång på gång i olika samlingsskivor och andra sammanhang.

Men skivbolagen kan möjligen klara sig.

Under 1980-talet förändrade nämligen Kanada en del av upphovsrättslagen vilket möjliggjorde att skivbolagen inte längre behöver betala artisterna på direkten varje gång de använder sig av deras låt.

I stället tvingades de att lägga in låten i en lista av andra låtar "som väntar på att auktoriseras och bli upphovsrättsskyddade för att sedan betalas".

Sammanfattningsvis innebär det alltså att skivbolagen kan använda sig av låtarna hur mycket de vill så länge de lovar att skaffa upphovsrättsskydd för dem och betala.

Problemet är att skivbolagen inte har brytt sig om att kontakta artisterna vars låtar de använt och upplyst dem om att de har pengar som ligger och väntar på att skickas till dem.

Cirka 300 000 låtar ska skivbolagen ha använt utan tillstånd, något som de också öppet erkänner.

De målsägande påpekar också i åtalet att de är medvetna om musikindustrins dubbelmoral i upphovsrättsfrågorna.

Å ena sidan visar de "en brutal hänsynslöshet när de jagar enskilda individer för deras upphovsrättsbrott. Men när det kommer till dem själva visar de upp en lika stor arrogans inför sina egna förpliktelser gentemot upphovsrättsinnehavarna."

Om artisterna kommer att åberopa samma skadeståndsanspråk som skivbolagen när de stämt enskilda fildelare för att olagligt ha laddat ner upphovsrättsskyddade låtar kan det handla om cirka 140 000 kronor per låt, skriver ars technica.

 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

1 timme sedan
Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?