1 av 7
- Foto: Scanpix
2 av 7
- Foto: Scanpix
3 av 7
- Foto: Scanpix
4 av 7
- Foto: Scanpix
5 av 7
- Foto: Scanpix
6 av 7
- Foto: Scanpix
7 av 7
- Foto: Scanpix

Massarresteringar vid klimatdemonstrationer

Polisen: Oskyldiga kan ha strukit med.


KÖPENHAMN. Uppemot 100 000 demonstranter höll låda för att göra toppolitikerna, som samlats för att diskutera hur man bäst kan bekämpa klimathotet, uppmärksamma på att det är allvar.

Den här gången måste man enas om åtgärder som kan rädda planeten var budskapet.

Enligt arrangörerna hade 100 000 samlats. Enligt polisen rörde det sig om åtskilliga tiotusen. De flesta demonstrerade fredligt. Men inte alla.

Det man med säkerhet kan fastställa är att ett tusental personer gripits. Många av dem har förts bort med polisbussar, ännu fler satt ännu sent på lördagskvällen och huttrar på Köpenhamns decemberkalla gator i väntan på att bussas bort.

Under lördagseftermiddagen grep polisen cirka 400 aktivister på Amagen. Kort innan sammandrabbningarna där hade aktivister kastat sten mot börshuset och mot en polisbuss.

Överpolisinspektör Per Larsen vid Köpenhamnspolisen medger att helt oskyldiga människor kan ha hamnat i kläm under den massiva polisinsatsen.

- Vi kan inte utesluta att fredliga demonstranter kan ha strukit med bland dem som frihetsberövats. Men det finns inget utrymme för finsortering när något sådant här sker, säger Per Larsen till Politiken.

- De gömmer sig ju bakom fredliga demonstranter. Och därfötr ska fredliga demonstranter ta reda på vilka de befinner sig ibland. De ska inte låta sig utnyttjas av bråkmakare, menar Per Larsen.

De som frihetsberövats kan tack vare den nya så kallade lymmellagen hållas kvar i häkte i upp till tolv timmar.

Men många hundra som gripits fick vänta länge på att bussas därifrån. På Amagen satt vid 18-tiden på lördagskvällen ännu 4 000-5 000 frihetsberövade demonstranter på gatorna i "fottåg" - tätt packade bakom varandra med särade ben - och med armarna i handklovar bakom ryggen.

Det är iskallt i Köpenhamn, de gripna har ont i lemmarna på grund av kylan och får heller inte gå på toa. Några har förts till sjukhus med ambulans efter att de tuppat av.

Enligt tidningen Berlingskes reporter ser många av dem inte ut att höra hemma i det "svarta blocket" - de maskerade aktivister som går in för att framkalla våld och tumult. "Hippiefolket" tros ha ringats in och åkt med av bara farten när polisen gjorde sin kniptångsmanöver.

Samtidigt tackar Danmarks toppmötesminister Connie Hedegard, från högerpartiet Konservative, demonstranterna för att de håller trycket uppe.

- Jag vill gärna tacka de många tusen som i dag tog ut några timmars ledighet för att visa på sitt engagemang, sin entusiasm och sätta press för att säkra att det politiska priset för att inte få till ett avtal blir så högt som möjligt, sa den begeistrade ministern till demonstranterna, enligt Jyllands-Posten.

På söndagsmorgonen rapporteras att 948 av de gripna demonstranterna släppts. Många av dem tros ta till gatorna redan i kväll igen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.