- Foto: Mehdi Ghasemi/AP/Scanpix

"Iran bygger atombomb"

Bygger neutrondetonator.


LONDON. Irans kärnfysiker arbetar aktivt på en detonator till en atombomb. Det visar hemliga dokument som brittiska The Times tagit del av.

Kan dokumentens äkthet styrkas kommer det påverka Irans relationer till omvärlden. Ett militärt ingripande skulle kunna bli aktuellt.

Detonatorn som byggs är en neutrondetonator som inte har något annat användningsområde än att utlösa atombomber. Dokumenten, som tros vara från 2007, beskriver en fyraårsplan för att bli färdig med testerna av neutrondetonatorn, skriver The Times.

- Även om Iran hävdar att den ska utnyttjas civilt så finns det inget civilt användningsområde, säger fysikern David Albright som är chef för Institute for Science and International Security i Washington.

Mark Fitzpatrick vid Institutet för internationella strategiska studier i London tror inte att att en diplomatisk lösning är möjlig om dokumenten visar sig vara äkta.

– Är det här en smoking gun? Det är vad folk måste fråga sig. Det ser ut som övertygande bevisning, säger han till The Times.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!