Iran stänger internet

President Ahmadinejad släcker ner nätet och mobiltrafiken inför väntade protester.


TEHERAN. Helgen innan studentdagen infaller på måndagen den 7 december stänger de iranska myndigheterna internet.

På studentdagen högtidlighålls minnet av tre studenter som mördades av shahens säkerhetsstyrkor 1953. Kort före det att en CIA-uppbackad kupp hjälpte shahen att avpolletera den populäre premiärministern Mohammad Mossadeq.

Men oppositionen har kallat till massiva protester mot den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad - som efter det senaste valet anklagades för valfusk. Och studenterna är det största hotet mot regimen - det är de som vid två tidigare tillfällen lett demonstrationerna mot prästerskapets diktatur.

Revolutionära gardet - mullornas elitstyrka - har svarat med att hota slå till skoningslöst mot dem som bryter mot demonstrationsförbudet. All mobiltrafik kommer att gå ner under måndagen och redan under helgen rapporterar nyhetsbyrån AFP att internet ligger nere för de flesta iranier. Det har heller inte gått att skicka sms under helgen.

Protesterna ska kväsas i dess linda denna gång, är regimens bistra budskap.

 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.