Måndag 27 Jun
Stockholm

Lugnt val i instabila Guinea-Bissau

Guinea-Bissau håller på att tas över av knarkligor.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inga oroligheter rapporterades från söndagens parlamentsval i Guinea-Bissau. Omvärlden hoppades att lugnet skulle smitta av sig på hur landet styrs.

Västafrikanska Guinea-Bissau håller på att tas över av knarkligor.

– I alla regioner verkar det som om valet har börjat lugnt. Vi har inte fått in några klagomål än, vilket är ovanligt, sade EU-observatörernas belgiske chef Johan van Hecke.

I den sömniga huvudstaden Bissau skedde röstandet mestadels utomhus bland de slitna kolonialbyggnaderna. De genomskinliga valurnorna stod uppställda på plaststolar på torg och trottoarer.

Den före detta befrielserörelsen PAIGC, som dominerat politiken under en stor del av landets självständighet sedan 1974, väntades segra.

Omvärlden har sett fram emot det här valet som avgörande för möjligheten att återuppbygga landet, som fortfarande lider svårt av ett elva månader långt inbördeskrig 1998-99.

Guinea-Bissau har också ett plågsamt förflutet av kupper och väpnade uppror, och på senare tid har landet fungerat som ett nav i kokainsmugglingen från Latinamerika till Europa. Den svaga statsapparaten, nästan i avsaknad av en fungerande rättsapparat, har gjort det möjligt för knarkligorna att få fäste i administrationen och politiskt inflytande.

EU och andra biståndsgivare hoppas att en stabil regering ska kunna slå tillbaka mot den organiserade brottsligheten och bromsa landets förvandling till Afrikas första "narko-stat".

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.