1 av 3
- Foto: Susan Walsh/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Thorkild Amdi/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: CARSTEN SNEJBJERG/AP/Scanpix

Hoppet lever efter Reinfeldts räddningsmöte

Det kan bli ett nytt klimatavtal efter nattens manglingar. Och i dag landar Barack Obama i Köpenhamn med "något nytt".


KÖPENHAMN. Galamiddagen hos den danska drottningen Margrethe använde statsminister Fredrik Reinfeldt - i egenskap av EU:s ordförande - till att övertala motsträviga u-länder om att komma till ett extrainkallat räddningsmöte.

EU lägger manken till för att Köpenhamn trots allt ska bli en framgång. Och Fredrik Reinfeldt står i spetsen för dessa ansträngningar. Räddningsmötet pågår ännu en bit in på fredagsmorgonen. Men redan är hoppfullheten betydligt större än under torsdagen.

– Det var en mycket konstruktiv dialog där vi försökte att få fram alla viktiga punkter, sade han till nyhetsbyrån Ritzau.

Men ingen vågar ta ut segern i förskott.

– Jag har en känsla av att ledarna kommer hit för att de gärna vill uppnå något, men vi är inte där ännu, konstaterade Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen, ordförande under det extra toppmötet som han kallade "fruktbart och konstruktivt".

Örnen landar

Kring klockan tio på fredagsförmiddagen - i takt med att det extrainsatta räddningsmötet kommit någon vart - beräknas det ordinarie toppmötet rulla igång.

Och 08:30 ska USA:s president Barack Obama landa i Köpenhamn.

Han har sagt att han ska ha enskilda överläggningar med Kinas premiärminister Win Jiabao. Och han lovar att han har något nytt förhandlingsess i rockärmen med sig till den danska huvudstaden.

Hans talesman uppger att "ett halvfärdigt avtal är bättre än inget avtal alls".

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!