- Foto: Steve Russell/AP/Scanpix

Bombmannen förvärrar en redan påfrestande resa över Atlanten

Tiotusentals flyg försenas efter det misslyckade bombdådet. De nya säkerhetsåtgärderna slår hårt, både mot resenärerna och flygbolagen som måste stå för notan.


Resenärer på väg mot USA är tvungna att anpassa sig. Bara en väska tillåts ombord planet, och samtliga passagerare visiteras.

Julklappar öppnas när handbaggaget kollas, och under den sista timmen av resan är det förbjudet att resa sig ur stolen.

Förseningarna ligger mellan två till fyra timmar, skriver The Guardian. Analytikern John Strickland tvivlar på att flygbolagen har råd.

- Flygbolagen kan inte klara av rubbningarna som sker mot deras flyg under en längre period.

Experter tvivlar också på att åtgärderna är effektiva.

- Det här är kortsiktiga lösningar... ett försök att få det att framstå som om någonting görs, men det ger terroristerna en ytlig vinst i och med att det stör våra liv, sa Philip Baum, en expert på flygsäkerhet, i The Guardian.

I stället föreslår han att säkerhetsrutinerna ska vara profilbaserade. Att bombmannen betalade kontant, och saknade lämplig packning för en två-veckorsresa, borde ha räckt för en extra kontroll.

Dessa förslag möter stark kritik. Oron för att dessa profiler kommer att baseras på ras, religion och etnicitet är påtaglig.

48 timmar efter attacken greps en andra nigerian, efter att ha suttit för länge på toa. Inga bomber hittades. Planet, vars rutt var identisk med det som utsattes för bombförsöket, kunde landa säkert.

Enligt amerikanska myndigheter låg en risig kista bakom det långa toalettbesöket, skriver The Daily Telegraph.

 

 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!