Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Synagogbombning i fransk domstol

- 05/01/2009, 13:38 -

Rättegången mot tre personer som misstänks för att ha

Rättegången mot tre personer som misstänks för att ha planerat självmordsattentatet mot en synagoga på ön Djerba i Tunisien 2002 då 21 människor dödades, inleddes i en specialdomstol i Paris på måndagen.

En av de åtalade är Khalid Shaykh Muhammad, som pekats ut som hjärnan bakom 11 september-attentaten i USA och sitter i fånglägret Guantánamo. Han tros ha haft huvudansvaret för alla al-Qaidas militära operationer. al-Qaida har tagit på sig ansvaret för dådet.

Rättegången i Frankrike kommer att fokusera på den tyske medborgaren Christian Ganczarski. Ganczarski påstås ha haft en ledande roll i al-Qaidas nätverk i Europa.

Det tredje personer som står åtalad är tunisiern Walid Nawar, bror till bombmannen som utförde attentatet.

Måndagens förhandling hölls inför en panel med sju experter i stället för en vanlig jury. När rättegången startade yrkade Ganczarskis advokat på att åtalet skulle läggas ner, eftersom hans klient rättighet att betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats inte respekterats.

I attentatet i april 2002 dödades 14 tyska turister, fem tunisier och två fransmän.

Rättegången kommer att pågå i en månad.

Skrivet av: