- Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Obama tar krafttag mot systemfel

"Jag anser det vara helt oacceptabelt."


På juldagen lyckades en man få med sig en bomb ombord ett amerikanskt plan. Mannen var känd i underättelsetjänstens register. Obama betonar vikten av att fallet granskas, i ett tal till nationen.

Sedan Umar Farouk Abdulmutallab misslyckades med att spränga ett amerikanskt plan har det blivit uppenbart att mer kunde ha gjorts för att förhindra attentatet.

Obama har beordrat två olika granskningar. En som undersöker hur mannen, som fanns med i säkerhetsregistret, kunde få tillstånd att flyga. Den andra fokuserar på hur han lyckades få med sig explosiva ämnen förbi säkerhetskontrollen.

I talet hyllar presidenten de mänskliga insatserna som varje dag skyddar USA, och lägger vikten på de systemfel som gör såna här misstag möjliga.

- När vi har information om en känd extremist och den informationen inte ges vidare och vi inte agerar som vi borde, så att extremisten kan komma ombord ett plan med sprängladdningar som kunde ha kostat närmare trehundra liv. Då har ett systemfel skett, säger Obama i talet.

Presidenten tar på sig fullt ansvar och kräver att varje led i systemet ska göra detsamma.

Granskningarna väntas vara färdiga på torsdag.

Kopplat till al-Qaida

Amerikanska myndigheter har fram tills nu varit försiktiga med att koppla brottet till al-Qaida. Sent på måndagskvällen fick administrationen information som har ändrat deras inställning.

- En del av informationen som vi har fått under natten tyder på att det fanns en koppling, säger en högt uppsatt person i Obamas administration, enligt CNN.

En yeminitisk gren av al-Qaida har tagit på sig ansvaret för attacken, och landets myndigheter tror att gruppen kan ha fler attacker planerade.

Yemens utrikesminister sa till BBC att hans land saknar resurser att agera mot al-Qaida.

Press från oppositionen

BBC:s Richard Lister påstår att trycket på presidenten är stort från oppositionen. Han har fått kritik för att vara sen att reagera, samt för att sakna kraft.

Därför var Obamas ton mer kraftfull i uttalandet. Pentagon stöder Yemen med cirka 66 miljoner dollar, motsvarande 475 miljoner kronor, i kampen mot terroristerna. Landets oljeproduktion har också gått ner, skriver CNN.

USA söker nu nya mål för en möjlig vedergällning, säger två högt uppsatta personer till CNN.

Detta väcker frågor kring hur Obama ska hantera de 80 yemitiska fångarna i Guantanamo.

Se presidentens tal till nationen

/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.