1 av 3
- Foto: AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Charles Rex Arbogast/AP/Scanpix
3 av 3

Bombmannen riskerar tortyr

Kapningsförsöket på juldagen har väckt debatt i USA: Ska grundlagen följas?


WASHINGTON. Det misslyckande bombattentatet på juldagen har väckt frågan om hur kampen mot terrorn ska utkämpas - inom lagens ramar, eller med tortyr?

Republikanernas före detta vicepresident Dick Cheney har tidigare uttalat sig positivt angående tortyr. Nu får han sällskap av partiets före detta presidentkandidat, Pat Buchanan, i en debatt mot journalisten Spencer Ackerman i MSNBC:s morgonprogram Morning Joe.

I klippet föreslår Buchanan att bombmannen - Umar Farouk Abdulmutallab - ska nekas smärtdämpande medicin, eftersom smärtan som då framkallas av Abdulmutallabs svåra brännskador kan underlätta förhören.

- Jag förespråkar inte tortyr, utan jag  argumentar för fientliga förhör mot den här killen, för vårt jobb är att skydda amerikanska liv, säger Buchanan.

Spencer Ackerman kontrar med att Buchanans förslag är synonymt med tortyr. Men Buchanan är inte ensam.

Tidigare rapporter har visat att tortyrliknande metoder gett stora resultat. Dessa rapporter menar att islamisterna är benägna att brytas ner på grund av religiösa skjäl.

- Bröder som fångas och förhörs är tillåtna av Allah att uppge information när de anser att de har nått sin mentala och fysiska gräns, citerar Mark Thiessen, George Bushs föredetta talskrivare, när han retoriskt lägger upp sina argument för tortyr.

Obamaadministrationen har fått kritik för att de valt att behandla bombmannen som en civil brottsling. Både konservativa politiker och tidningar har angripit beslutet.

De föreslår att Abdulmutallab ska behandlas som krigsfånge och att hans fall ska prövas i en militär kommission, skriver Washington Independent.

Se debatten om tortyr

 

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!