"En glasning var nionde timme"

Expert: Glasningar är symptom på dämpad ilska och arbetslöshet.


AUSTRALIEN. Lördagen den 25 oktober 2008. En man går upp på dansgolvet på en nattklubb på George Street i centrala Sydney. Medan han dansar vänder han sig om. Där står två män. Den ena kastar ett glas som krossas i huvudet på honom. Sedan går de till attack med nävarna. Kvällen slutar med ambulans. Sjukan. Flera stygn.

”Sydneys glasningsbrottsvåg” rubricerades en artikel i The Daily Telegraph i oktober. En annan skriver att ”man har slutat att använda nävarna och använder glas i stället”. En tredje skriver om ”glaskriget”. Det har skrivits artiklar om glasattacker i Australien i anslutning till i princip varenda helg under 2008.

Bara i New South Wales, delstaten där Sydney är största stad, blir någon glasad var nionde timme. Under förra året anmäldes 994 brott, då någon slagits med ett ölglas eller en flaska. Det är en ökning med 70 procent sedan 1998 och detta infaller då mord, rån och övrig brottslighet har minskat.

I de flesta fallen är alkohol inblandat. Och de flesta glasningarna sker också nära hotellbarer eller på pubar och nattklubbar.

Enligt James Arvanitakis, kulturresearcher på University of Western Sydney, är glasningsvåldet symptomatiskt för det australiska samhället. Vi är mer stressade, tävlingsbenägna och samtidigt lite fattigare.

– Folk har inte blivit ondare. Vi blir uttröttade av trafikstockningar, trängsel, höjda bensinpriser. En hel radda av orsaker. Och det som ser ut som ett spontant utbrott är egentligen dämpad ilska och aggression, säger Arvanitakis.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Äldre man vanvårdades på Attendo – dog

Trump framme vid domstolen

USA:s expresident Donald Trump har anlänt till domstolen i New York.

Kursras för Trump-aktien

Trump Media & Technology Group – ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern – planerar försäljning av 21,5 miljoner egna aktier och har även anmält att man kommer att öppna för ytterligare försäljning av 146,1 miljoner aktier av befintliga ägare.

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Handgemäng har brutit ut i Georgiens parlament. Bråket handlar om ett kontroversiellt lagförslag, som innebär att medier och organisationer med utländska kopplingar skulle kunna stämplas som att driva "främmande makts intressen".

Starkare detaljhandel än väntat i USA

Försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln steg med 0,7 procent i mars jämfört med månaden före. Det var starkare än väntat.

Fångar trakasseras av kriminalvårdare

Kriminalvårdare på Skänneingeanstalten vittnar om att övervåld, förnedring och trakasserier används mot interner av en grupp kriminalvårdare, visar en granskning Sveriges Radios Kaliber har gjort.