"En glasning var nionde timme"

Expert: Glasningar är symptom på dämpad ilska och arbetslöshet.


AUSTRALIEN. Lördagen den 25 oktober 2008. En man går upp på dansgolvet på en nattklubb på George Street i centrala Sydney. Medan han dansar vänder han sig om. Där står två män. Den ena kastar ett glas som krossas i huvudet på honom. Sedan går de till attack med nävarna. Kvällen slutar med ambulans. Sjukan. Flera stygn.

”Sydneys glasningsbrottsvåg” rubricerades en artikel i The Daily Telegraph i oktober. En annan skriver att ”man har slutat att använda nävarna och använder glas i stället”. En tredje skriver om ”glaskriget”. Det har skrivits artiklar om glasattacker i Australien i anslutning till i princip varenda helg under 2008.

Bara i New South Wales, delstaten där Sydney är största stad, blir någon glasad var nionde timme. Under förra året anmäldes 994 brott, då någon slagits med ett ölglas eller en flaska. Det är en ökning med 70 procent sedan 1998 och detta infaller då mord, rån och övrig brottslighet har minskat.

I de flesta fallen är alkohol inblandat. Och de flesta glasningarna sker också nära hotellbarer eller på pubar och nattklubbar.

Enligt James Arvanitakis, kulturresearcher på University of Western Sydney, är glasningsvåldet symptomatiskt för det australiska samhället. Vi är mer stressade, tävlingsbenägna och samtidigt lite fattigare.

– Folk har inte blivit ondare. Vi blir uttröttade av trafikstockningar, trängsel, höjda bensinpriser. En hel radda av orsaker. Och det som ser ut som ett spontant utbrott är egentligen dämpad ilska och aggression, säger Arvanitakis.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sveriges Radios app ligger nere

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.