Stockholm

Rugbystjärna glasade flickvännen

Greg Bird slog ett glas i flickvännens ansikte. Rättegången fortsatte i torsdags.


Läs mer

SYDNEY. Söndag morgon. Brent Watson stod på 18:e hålet på golfbanan när han såg de sex missade samtalen från rugbystjärnan Greg Bird, 24 år. Han ringde tillbaka till Greg, som befann sig i panik och sa:

”Någonting har hänt Katie, det var en olycka. Det är blod över allt i lägenheten. Vi har sagt till polisen att det var du, känns det okej för dig?”

När de pratade hade Greg och flickvännen Kathryn (Katie) Milligan, 24 år, redan kommit till sjukhuset. Greg bad nu sin vän Watson, och lägenhetskamrat sedan tio år, att ta på sig skulden.

Glasvåldet ökar dramatiskt i Australien

Vad Watson svarade är inte offentligt men paret kom i alla fall överens om att beskylla Watson för illgärningen. Watson hade drämt ett glas i ansiktet på Katie, sa de till polis och sjukhuspersonal. Men efter att Watson pratat med sin familj om telefonsamtalet, bestämde han sig för att gå till polisen och berätta.

Polisen misstänker inte längre Watson och trots att Greg förnekar att han ligger bakom våldsdådet är grannarna säkra på vad de hört.

”Jag gjorde det inte”, ska Greg ha skrikit till Katie tidigt på söndagsmorgonen när de lämnade lägenheten och åkte till sjukhuset. ”Det gjorde du visst”, ska hon ha svarat, enligt grannarna.

Händelsen den 24 augusti 2008 skakade Australien. En toppidrottsman som misshandlar sin kvinna, en juridikstuderande från New York.

Och återigen var ett glas inblandat i ett våldsdåd. Den enda typ av brott som ökar i landet. I Australien har det på några år blivit vardag med attacker där glas eller flaskor använts som vapen.

Paret får inte kontakta varandra

Sedan händelsen har Greg förbjudits att kontakta Katie eftersom polisen är rädd för att han ska försöka manipulera henne. Polisen litar inte på Greg som hela tiden försökt föra rättvisan bakom ljuset genom att antyda att flera personer varit inblandade.

Trots att Katie fått stora ärr runt vänster öga säger hon till pressen att hon står bakom sin kille ”till hundra procent”.

Senast den 8 oktober försökte hon få besöksförbudet upphävt. Men hennes ansökan fick avslag från både polis och åklagarmyndighet med motiveringen ”vittnen måste ibland skyddas från sig själva”.

Enligt polisen har hon också uppgivit en ”tveksam” historia till vad som hänt.

Paret har dock träffats i USA i mitten av november. Kontaktförbudet som utfärdades av domstolen i delstaten New South Wales gäller nämligen inte för andra länder.

Står åtalad för att ”hänsynslöst” ha skadat Katie

Rättegången mot Greg Bird inleddes den 8 oktober i Sydneys allmänna domstol i Downing Centre. Men processen flyttades fram till den 20 november för att åklagarna skulle få tid på sig att lyssna igenom samtal och läsa sms som skickats mellan den åtalade, Katie Milligan och Brent Watson.

Greg Bird står dels åtalad för ha gett en falsk namnåtergivning, som i sin tur startat en felaktig polisutredning. Dels för att "med intention illvilligt ha vållat allvarlig kroppsskada". Men polisen har indikerat att de ska nedgradera åtalet till ”hänsynslöst ha skadat en annan människa”. Det sistnämnda kan ge ett maxstraff på sju år.

Rugbystjärnan förnekar anklagelserna mot honom. Han säger att han älskar sin flickvän, och att han ”aldrig, aldrig skulle slå henne”.

Bara dagar efter händelsen blev Greg Bird avstängd från vidare spel med Cronulla Sharks, ett av lagen i den australiensiska "aussie-rules" rugbyligan NRL.

Video: Nyheterna strax efter att Katie blivit glasad

Video: Paret vill kunna ses

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.