Utlänningar är fortfarande gisslan

Dramat har nu krävt minst 100 liv och fortfarande hålls flera gisslan. (TT)


Polis och militär har stormat ett av de hotell i Bombay där beväpnade män höll gästerna som gisslan. Attentaten har krävt minst 100 liv och fortfarande hålls flera utlänningar fångna på minst två platser i den indiska storstaden.

Enligt de senaste uppgifterna anlände attentatsmännen till staden med båt och slog sedan till mot tio platser i det centrala turist- och affärsområdet. Förutom de många döda uppges över 300 ha skadats i attackerna.

Delstatens polischef berättar att männen kastade handgranater och sköt utan urskiljning med automatvapen. På två lyxhotell och ett judiskt institut togs flera utlänningar som gisslan.

Ett av hotellen, Taj Mahal, stormades på torsdagen av polis och militär. På hotellet satt en svenska instängd på sitt rum. Sedan polisen tagit kontroll över hotellet uppgavs hon dock vara oskadd.

– Vi pratade alldeles nyss med kvinnan. Hon är vid god vigör men hon är fortfarande kvar på sitt hotellrum, sade Anders Sjöberg på svenska ambassaden.

Uppgifterna om dödade utlänningar varierar mellan två och nio. Bara två, en japan och en australier, har dock bekräftats av sjukhusen. Italiens ambassad meddelar att en italiensk medborgare dödats. Flera utlänningar tros också ha skadats.

"Bara pojkar"

Vittnen berättar att männen gick från rum till rum på de två lyxhotellen och letade efter gäster med brittiska och amerikanska pass. Männen sades vara i 20-årsåldern.

– De var väldigt unga, bara pojkar egentligen, med jeans och T-shirt, sade britten Rakesh Patel till NDTV.

Reuters rapporterar att minst tolv polismän har dödats i dramat, inklusive chefen för Bombays antiterrorstyrka. Fyra attentatsmän uppges ha skjutits ihjäl och minst nio har gripits av polis. Hundratals utlänningar tros ännu vara instängda i ett av hotellen.

I ett gammalt judiskt institut håller attentatsmännen också tre israeler, bland dem en rabbin, och flera andra utlänningar som gisslan. En grupp som kallar sig Deccan Mujahedin säger sig stå bakom attackerna. En talesman krävde på torsdagen att alla islamister i indiska fängelser ska släppas.

Myndigheterna förnekar att förhandlingar pågår.

– Muslimerna i Indien borde inte förföljas. Vi älskar vårt land, men var befann sig alla när våra mödrar och systrar mördades? sade attentatsmannen.

Utländska band

Den indiske premiärministern Manmohan Singh sade i ett tevetal till nationen att attackerna sannolikt hade "utländska kopplingar".

Svenskarna Lars Näckter och Lisa Rignér från Östersund bodde på hotell Oberoi men lyckades fly ner för trapporna sedan en bomb utlösts där. Lars Näckters pappa berättar för TT att hans son nu är välbehållen.

– Lars ringde hem och berättade hur de hörde två kraftiga explosioner i hotellet, och att de fick order om att ta nödutgången via rökfyllda trappor ner till gatan. Nu vet de inte var de ska ta vägen och bo i natt, sade Bertil Näckter.

Attackerna fördömdes av flera av världens ledare. Via sin talesperson i säkerhetsfrågor, Brooke Anderson, låter USA:s blivande president Barack Obama hälsa att han ber för offren och deras familjer. De här samordnade attackerna mot oskyldiga civila visar på terrorismens allvarliga och akuta hot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.