Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stormning av judiskt Bombaycentrum

Nyheter | 28/11/2008 06:00

Soldater har trängt in i det ockuperade judiska centrumet i Bombay. (TT)

Mörkklädda specialutbildadesoldater har trängt in i det ockuperade judiska centrumet i Bombay och där hörs explosioner, säger ett ögonvittne. Minst 17 soldater har landsatts med helikopter för att storma byggnaden.

När alla soldaterna anlänt spred de sig till olika positioner på trappor och altaner. Under tiden släppte helikoptern ned utrustning åt dem.

Nio män har gripits för attackerna i Bombay i onsdags. Tre ska ha sagt i förhör att de är medlemmar i en pakistansk grupp, Lashkar-e-Taiba. Men Lashkar förnekar varje roll i attentaten.

Soldater fritog på torsdagskvällen 39 personer som tagits som gisslan på ett hotell.

Ännu natten till fredagen, mer än ett dygn efter attentaten pågick strider mellan ockupanter och indiska soldater på minst tre olika håll i Bombay. Skottlossning och explosioner hördes från ett judiskt centrum där tiotalet israeler ska sitta fast eller vara gisslan.

En helikopter gick ner där under natten till fredagen och landsatte minst sju soldater.

Indiska kommandosoldater fritog sent på torsdagskvällen, svensk tid, 39 personer som suttit instängda på Oberoi Hotel i Bombay.

– Några av dem är utlänningar, säger en assistent till polischefen A N Roy.

"Avslutande operationer"

Avslutande operationer pågår där än, uppger assistenten, och soldater söker igenom hotellet rum för rum efter människor som gömt sig.

– Vi kan ännu inte säga om hotellet är till hundra procent fritt från terrorister, säger han.

Omkring 25 unga män gick till angrepp runt om i Bombay med automatvapen och handgranater. Bland annat ockuperade två grupper lyxhotellen Taj Mahal och Oberoi, där även svenskar bodde.

Svenskarna har kunnat lämna hotellen.

Sammanlagt dödades omkring 130 människor och 315 sårades i attentaten och de efterföljande striderna, enligt uppgifter på fredagen av en hög polischef. Av de döda är sju attentatsmän som sköts ihjäl medan tolv poliser dött i striderna, uppger stadens polismyndighet. Minst sex utlänningar hör dessutom till dödsoffren.

Under torsdagen ska säkerhetsstyrkor ha återtagit kontrollen över Taj Mahal Hotel. Fast polisen uppger att en skadad angripare fortfarande gömmer sig någonstans i hotellet.

"Från grannländer"

Indiens premiärminister Manmohan Singh hävdar att angreppen genomförts av grupper med baser i grannländer. En av de gripna kommer från Faridkot i pakistanska Punjabprovinsen, uppger dagstidningen Hindu.

Premiärministern varnar för att det kommer att ha"ett pris" om dessa länder inte vidtar åtgärder mot att deras territorium används för sådana här angrepp.

Efter förhören med misstänkta tror polisutredarna att en eller flera grupper från Lashkar-e-Taiba reste från Karachi med ett handelsfartyg i onsdags morse, skriver tidningen Hindu.

Skrivet av: