Dödssiffran stiger i Bombay

Upp till 155 människor dödades och 327 skadades i terrordåden i Bombay. (TT)


Upp till 155 människor dödades och 327 skadades i terrordåden i Bombay enligt indiska medier. Gisslandramat på det judiska centret i Bombay fick en tragisk upplösning, minst fem dödades när militären gick in i byggnaden.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån PTI dödades gisslan när militären gick in i byggnaden.

– Vi hade intagit andra våningen när en granat avfyrades uppifrån. Terroristerna dödade tre i gisslan, sade J K Dutt, chef för Indiens säkerhetsstyrka.

Terroristerna dödade sedan ytterligare två ur gisslan.

På ett annat av skräckens hus i Bombay, hotell Taj Mahal, hördes under fredagen frekventa skottsalvor. En ensam skadad attentatsman ska ha överlevt sammandrabbningarna, och militären hade på fredagskvällen inte lyckats oskadliggöra honom.

– Det är möjligt att terroristen har två eller fler personer som gisslan. Det är också möjligt att det är mer än en terrorist, sade Thamburaj enligt AFP.

På den tredje platsen i Bombay där terrorister fortfarande fanns kvar, hotell Oberoi, övermannade indiska specialstyrkor två terrorister och fritog 143 gäster tidigare på dagen. Välklädda hotellgäster, några med sina resväskor i släptåg, kunde lämna hotellet och gå mot väntande bussar och bilar.

Allt fler redogörelser om terroristernas hänsynslöshet letar sig ut från platserna där attentatsmännen slog till.

Samtidigt vittnar den indiska marinkåren om en motvillig respekt för terroristerna för deras detaljkännedom om hotellen och militära precision. Terroristerna hade gömt vapen och sprängmedel inne på hotellen innan de slog till, uppger källor från den indiska underrättelsetjänsten.

Fortfarande är inte mycket känt om gruppen som tagit på sig ansvar för dådet. Den kallar sig Deccan Mujahedin, men namnet är i princip okänt och flera bedömare misstänker att det är ett täcknamn för en äldre, mer rutinerad rörelse.

Indiens premiärminister Manmohan Singh hävdar att angreppet genomförts av grupper med baser i Indiens grannländer. Utrikesminister Pranab Mukherjee sade rätt ut att grupper just i Pakistan var ansvariga för attackerna.

Pakistan förnekar dock bestämt inblandning, fördömer attackerna samt lovar att samarbeta mot terrorismen.

Chefen för Pakistans mäktiga militära underrättelsetjänst ISI, generallöjtnant Ahmed Shuja Pasha, lovade också att inom kort resa till Indien för att bistå i utredningen av terrorattackerna.

Ett tiotal av attentatsmännen har dödats och en terrorist av pakistansk börd har gripits. Minst 15 anställda inom ordningsmakten har fått sätta livet till i striderna. Det har inte framgått om dessa, eller de tiotals lik som hittats på hotellen, ingår i den rapporterade totala dödssiffran på minst 130 personer. Siffran befarades komma att stiga.

Minst 17 utlänningar finns bland de döda, bland andra två amerikaner, tre tyskar, två kanadensare samt en britt. Alla siffror är mycket osäkra.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!