Schwarzenegger larmar om budgetkris

Delstatsparlamentet håller en extrasession för att hantera budgetkrisen.(TT)


Det ekonomiska läget i Kalifornien är så prekärt, att om inget görs omedelbart kommer delstaten att gå mot en budgetkatastrof, enligt guvernör Arnold Schwarzenegger.

Han har kallat delstatsparlamentet till en extrasession för att hantera budgetkrisen.

– Vi måste agera nu för att ta itu med innevarande års underskott på 11,2 miljarder dollar (92,6 miljarder kronor), och vi måste få fram ett ekonomiskt stimulanspaket för att behålla och skapa jobb, hjälpa kalifornierna att behålla sina hem, och rädda delstatens arbetslöshetsförsäkringsfond, sade guvernören vid en presskonferens i Los Angeles på måndagen.

Kaliforniens budgetunderskott kan enligt preliminära prognoser under de kommande 18 månaderna stiga till 28 miljarder dollar (cirka 230 miljarder kronor), sade guvernörens kansli i ett uttalande.

Larmklockan ringer bara två månader efter det att delstatsparlamentet godkände budgeten, efter 85 dagar av svåra förhandlingar mellan Schwarzenegger och församlingen. Då verkade överenskommelsen räcka till för att temporärt lösa frågan om budgetunderskottet, men sedan dess har den ekonomiska krisen förvärrats och skatteintäkterna väntas minska radikalt.

Kalifornien med sina 38 miljoner invånare vore världens sjätte största ekonomi om det hade varit en självständig stat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!