Katastroftillstånd efter LA-bränder

Katastroftillstånd utlystes i Los Angeles County till följd av bränderna. (TT)


Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger utlyste på lördagen katastroftillstånd i Los Angeles County sedan över 60 bostäder hade slukats av de eldsvådor som härjar där.

Ytterligare 100 bostäder hade brandskadats.

Under natten till lördagen hade omkring 10 000 invånare i förorter till Los Angeles tvingats lämna sina hem sedan en ny skogsbrand närmat sig deras hem. Branden hotar också att slå ut delar av jättestadens elförsörjning.

Skogsbranden kring förorten Sylmar på en bergssluttning utanför Los Angeles rapporterades sprida sig snabbt och närmade sig kraftledningar som förser staden med elektricitet. Stadens borgmästare Antonio Villaraigosa sade att myndigheterna kan tvingas att stänga av elförsörjningen till olika delar av staden enligt ett rullande schema. Han uppmanade invånarna att använda så lite ström som möjligt för att undvika överbelastning på nätet.

Under natten förstördes ett husvagnsläger och minst tio hus när kraftig ökenvind snabbt drev elden fram genom terrängen. Brandmanskapet stängde av Interstate 5, den viktigaste motorvägen norrut från Los Angeles, och andra vägar för att de hundratals brandmännen skulle kunna ta sig fram. Förstärkning begärdes från andra kommuner.

Samtidigt brann det på andra dygnet på höjderna ovanför Santa Barbara, där 111 hus ödelagts i den exklusiva orten Montecito. Stora områden i lyxförorten, med några av de högsta tomtpriserna i USA, har förvandlats till ett förkolnat ödelandskap. Sotiga murar runt rykande ruiner är allt som återstår av villor värda många miljoner dollar.

– Risken för nya bränder i området beskrivs fortfarande som mycket stor. I de snustorra markerna kan elden snabbt få fäste igen, säger brandförsvaret.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.