Söndag 1 Aug
Stockholm

Sprängladdningar hittade i Bombay

Flera sprängladdningar har hittats och desarmerats på en tågstation.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Flera sprängladdningar har hittats och desarmerats på en tågstation i Bombay, rapporterar flera indiska tevekanaler. Stationen var en av de platser som angreps under förra veckans våg av blodiga attentat.

Mohammed Ajmal Kasab, 21, den enda gripna terroristen gav informationen om var sprängladdningarna befann sig, rapporterar CNN.

Den indiska polisen begav sig till tågstationen och letade igenom ett hundratal väskor och hittade en som var misstänksam. De fann två bomber om 4 kilo vardera i väskan och desarmerade dem.

–Det här är en del av samma terroristdåd som skakat Bombay förra onsdagen. En del av deras material är kvar i staden, uppger K P Raghuvashi, chefen för indiens antiterrorstyrka, enligt Al Jazeera.

Condoleezza Rice till New Delhi

I dag anlände USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till New Delhi. Syftet med besöket i Indien är att visa USA:s solidaritet med det terrordrabbade landet och försöka minska spänningarna mellan Indien och Pakistan.

En amerikansk UD-tjänsteman sade att Rice ska försöka förmå de två grannländerna att samarbeta i kampen mot terrorister.

– Vi måste agera snabb och beslutsamt. Också Pakistan måste agera snabbt och beslutsamt, sade Rice i New Delhi inför mötet med Indiens utrikes- och premiärminister.

I attackerna i Bombay dödades över 180 människor, bland dem 22 utlänningar. Närmare 300 människor skadades.

Fredlig lösning i Kashmir

Sonia Gandhi, den inflytelserika ledaren för Indiens regeringsparti INC, säger att Indien är berett att tala med alla som önskar en fredlig lösning på konflikten i Kashmir - men att den viljan inte får ses som en svaghet.

– Vi kommer aldrig att böja oss för terrorism. Vi kommer att ge ett passande svar.

Gandhi talade på ett valmöte inför valet i Kashmir, ett val som kommer att bojkottas av flera muslimska grupper och andra som motsätter sig den indiska överhögheten i regionen.

– Om Pakistan har tillräckligt med bevis för att åtala och döma personerna som misstänks för attentaten i Bombay kan de komma att ställas inför rätta i Pakistan. Det sade landets president Ali Asif Zardari till CNN.

Uttalandet har setts som en kommentar till Indiens krav på att Pakistan ska utlämna 20 personer misstänkta för inblandning i dåden.

Pakistan har förnekat all inblandning i attentaten och i stället pekat ut icke-statliga aktörer som använder landet som bas för sin verksamhet.

Lashkar-e-Toiba

Mike McConnell, chefen för den nationella underrättelsetjänsten i USA, pekar ut den militanta pakistanska gruppen Lashkar-e-Toiba som skyldig till attackerna i Bombay.

Det var första gången en amerikansk företrädare lade skulden på gruppen, som tidigare har anklagats av indiska myndigheter.

Utan att nämna gruppen vid namn sade McConnell i ett tal på Harvarduniversitetet att gruppen som USA:s underrättelsetjänst misstänker för Bombaydåden "gjorde en liknande attack mot ett tåg" 2006.

Han nämnde också attacken mot den indiska parlamentet 2001.

Lashkar-e-Toiba, som bekämpar Indiens styre över Kashmir, har ansetts som skyldig till de attackerna.

Pakistan förbjöd Lashkar-e-Toiba efter attentatet mot det indiska parlamentet 2001 men indiska myndigheter hävdar att förbudet aldrig har upprätthållits. Gruppen anses ha haft kopplingar både till al-Qaida och Pakistans underrättelsetjänst. (TT)

Video: Här hittades bombladdningarna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela