Svenskt bistånd bäst i världen

(TT)


Små länder i Europa, med Nederländerna och Sverige i topp, gör mer än stormakter som USA när det handlar om att hjälpa fattiga länder, enligt en jämförelse som en amerikansk tankesmedja har gjort.

Washingtonbaserade Center for Global Development (CDG) släppte på torsdagen sin årliga mätning av hur 22 rika länder genom sin politik främjar global utveckling. I detta Commitment to Development Index (CDI) vägs bland annat bistånds-, handels-, miljö- och immigrationspolitik in.

Sverige klättrar

Nederländerna ligger i topp för fjärde året i rad. Tvåa kommer Sverige, som avancerat efter att de senaste två åren ha legat på fjärde plats. I rapporten står att läsa att svenskt bistånd är bäst i världen både i kvantitet, i förhållande till landets storlek, och i kvalitet. Det påpekas också att Sverige bär en tung börda genom sin flyktingmottagning.

På tredje och fjärde plats kommer Norge och Danmark. USA ligger långt ner, på 17:e plats. Av de övrigas stora ekonomierna ligger Storbritannien bäst till, med en sjätteplacering. Tyskland hamnar på 13:e plats, Frankrike på 16:e och Italien och Japan på 20 respektive 21:a plats. Sist kommer Sydkorea som tagits med i jämförelsen för första gången.

Krisen påverkar

David Roodman, CDG-forskare och arkitekten bakom indexet säger att USA:s dåliga rankning visar att nyvalde presidenten Barack Obama står inför stora utmaningar när det gäller att förbättra USA ledarskap inom utveckling. USA:s utlandsbistånd är splittrat, detaljstyrt och omodernt och i stort behov av översyn.

Den rådande finanskrisen och lågkonjunkturen kommer att sätta sina spår i biståndspolitiken, spår Roodman.

– Jag blir inte förvånad om biståndet från rika länder minskar med en tredjedel under de närmaste åren, säger han. Han pekar på att tidigare finanskriser i länder som Sverige, Finland, Norge och Japan visar att biståndet påverkas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.