Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avgörande röstning i Ghana

- 02/01/2009, 18:55 -

Valet i Ghana genomfördes i dag trots regeringspartiets bojkott.

Resultatet kan avgöra vem som blir president i det västafrikanska landet.

Hundratals soldater och beväpnade poliser hade posterats ut i distriktet Tain för att bevara lugnet under valet och de genomsökte fordon på väg in till Tains centralort Nsawkaw efter vapen. Enligt vittnen och valobservatörer var Tain lugnt på fredagen och rösträknandet planerades inledas direkt efter vallokalernas stängning vid sex svensk tid.

Valet genomfördes trots en bojkott från regeringspartiet NPP som försökt skjuta upp det av säkerhetsskäl och ungdomar med NPP-tröjor syntes åka runt i stadens bussar och skrika No vote, "inget röstande", till väljare som köade vid vallokalerna.

Enligt BBC sköts röstningen i Tain, vid gränsen till Elfenbenskusten, upp på grund av problem med distribueringen av valsedlar.

Lugnet hotas

Båda parter har beskyllt varandra för oegentligheter under valet i söndags. Det hotar valet som setts som en chans att bättra på Afrikas solkiga rykte på demokratiområdet och de blodiga valen i Zimbabwe och Kenya. Runt 50 personer köade tålmodigt medan valförrättarna förberedde valsedlarna på en vårdcentral i Nsawkaw. En representant var närvarande från oppositionspartiet NDC men ingen från regeringspartiet NPP.

Jag vill rösta för att få ett slut på den här kampen, sade pensionären Kwadwo Adjei medan han väntade vid vallokalen.

Strid på kniven

Endast 23 000 röster skiljer mellan kandidaterna efter valet i söndags som genomfördes i samtliga valkretsar utom Tain. NDC:s kandidat John Atta-Mills leder med knappa 50,13 procent före NPP:s Nana Akufo-Addos 49,87 procent. Eftersom Mills vann rejält i den första valomgången i presidentvalet skulle det behövas en jordskredsseger av Akufo-Addo för att vända resultatet. NPP förlorade makten i parlamentet vid valet i december men styr tills den 7 januari då den nuvarande presidentens Kufours mandat går ut. Han har uppmanat alla att respektera valmyndighetens utslag. Partiet begärde i torsdags ett domstolsutlåtande för att inga fler valresultat ska offentliggöras men ärendet är ajournerat till nästa vecka, då utgången i Tain redan kommer att vara känd.

Skrivet av: