Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Två skadade i raketanfall

- 03/01/2009, 12:50 -

Raketer har avfyrats från Gazaremsan i södra Israel. Två personer skadades.

Ett tiotal raketer har i dag avfyrats från Gazaremsan i södra Israel. En av dem träffade ett flerfamiljshus i staden Ashdod, drygt tre mil norr om Gazaremsan. Två personer fick lättare splitterskador, enligt sjukhuskällor.

Också ett hus i Ashkelon träffades, dock utan att någon människa skadades fysiskt, rapporterar TT:s utsände.

Även i natt attackerades mål i Gazaremsan av israeliskt stridsflyg. I ett av anfallen dödades en ledare inom Hamas militära gren Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, Abu Zakaria al-Jamal, uppger Hamas enligt Reuters.

Israel har även bombat den höge Hamaspolitikern Atef Adwans bostad i Beit Hanoun i norra Gazaremsan. Det finns inga uppgifter om skadade eller dödade i attacken, rapporterar TT:s utsände från Jerusalem.

Atef Adwan, då flyktingminister i den Hamasledda palestinska regeringen, besökte Sverige i maj 2006. Han reste runt, träffade riksdagspolitiker, olika organisationer och talade vid sammankomster.

Sverige fick skarp kritik för att ha beviljat Adwan visum. Västliga politiker träffade då bara PLO-ministrar i den palestinska regeringen, medan Hamas-ministrar isolerades. Besöket ledde till att relationerna mellan Sverige och Israel en tid försämrades. Också flera andra EU-länder kritiserade Sverige.

Adwan besökte också Norge och Tyskland under sin Europaresa.

Attacken mot hans bostad ska ha skett i fredags, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

I torsdags dödades en annan hög Hamaspolitiker, Nizar Rayyan, i en riktad attack. Också hans fyra fruar och elva av hans barn dödades i flyganfallet.

Sedan de israeliska attackerna mot Gaza inleddes förra lördagen har mer än 700 flygattacker genomförts mot landremsan, enligt källor inom militären.

Minst 435 palestinier har dött till följd av flygattackerna den gångna veckan. Av dessa har minst 75 varit barn och 21 kvinnor. Cirka 2 285 människor har skadats i olika grad under perioden, enligt sjukhuskällor i Gaza - som är ett av världens mest tätbefolkade områden.

Syftet med det israeliska anfallen har sagts vara att få stopp på raketattackerna från Gaza mot Israel, men hittills har det målet inte uppnåtts. Under den gångna veckan har uppskattningsvis cirka 500 raket- och granatattacker avfyrats från Gaza in i Israel. Minst tre civila israeler har dött under dessa attacker.

Det har i flera dagar spekulerats om och när Israel ska inleda en markoffensiv i Gaza.

Skrivet av: