Måndag 19 Apr
Stockholm

Svenskar fast i Gaza

Den svenska familjen får ingen hjälp och kan inte ta sig hem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den svenska familjen Abo-Mery är fast, mitt i krigsdrabbade Gaza. Barnen kan inte sova på nätterna och lever i ständig skräck. Dessutom har de inte tillräckligt med mat för att klara sig heller. Maten som de har nu räcker bara i fyra dagar.

Den andra december åkte familjen till Gaza för att hälsa på släktingar, intet ont anande om krigets utbrott. Pappa Yousef berättar att läget är kritiskt.

– Min fru är gravid i femte månaden och mina barn har psykiska problem. De gråter och kan inte sova på natten, menar han, enligt DN.

Den trettonårige sonen Saed är ett av familjens fyra barn, och han är rädd.

– Jag har många kompisar i Sverige och nu vill jag verkligen komma tillbaka dit. Vi är ju svenskar. Jag är lite rädd, men min lillasyster är skiträdd, menar han.

Just nu bor de hos släktingar i Deir al Balah, mitt i Hamasstyrda Gazaremsan. Staden ligger bara tre mil sydväst om Gaza stad, där israeliska trupper rycker fram.

Abo-Mery har vänt sig till generalkonsulatet i Jerusalem, men där har han inte fått någon hjälp över huvud taget. Svenska UD har kontaktat generalkonsulatet och bekräftar att 20 svenskar hört av sig. Cirka tio av dem har bett om hjälp att få komma hem så snart som möjligt.

Men det kan dröja innan man för hem samtliga EU-medborgare som vill lämna Gazaremsan, eftersom palestinska och israeliska myndigheter måste komma överens i frågan.

– Svenska myndigheters handlingsutrymme är begränsat och vi har därför länge avrått folk från att resa till Gaza. Det är väldigt svårt just nu, säger André Mkandawire på UD:s presstjänst, skriver DN.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela