Torsdag 22 Apr
Stockholm

Hamas tror på seger mot Israel

Mahmud al-Zahar, en av Hamas högsta ledare i Gazaremsan, tror på seger.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hamas planerar att skicka en delegation till Egypten i dag för de första diplomatiska samtalen sedan Israel för tio dagar sedan inledde sin offensiv mot Gazaremsan.

En palestinsk företrädare sade att Egypten har tagit kontakt med Hamas i syfte att försöka uppnå en vapenvila.

Mahmud al-Zahar, en av Hamas högsta ledare i Gazaremsan, säger att Hamas kommer att segra över Israel.

– Segern är på väg, om Gud vill, sade al-Zahar i ett tv-tal som sändes på Hamas tv-station al-Aqsa enligt AFP.

I Jerusalem sade Israels försvarsminister Ehud Barak att Hamas har tilldelats ett hårt slag, men att offensivens mål ännu inte är uppnådda och att den därför ska fortsätta, rapporterar Reuters.

Tiotusentals israeliska soldater stred mot Hamasstyrkor i Gaza i natt understödda av stridsvagnar, artilleri och stridsflyg. De israeliska styrkorna sägs ha omringat staden Gaza.

Enligt ögonvittnen har stridsvagnar spärrat av staden och hela norra delen från resten av Gazaremsan, för att hindra vapen, förnödenheter och förstärkning från att nå fram till Hamastyrkorna i norr.

Tre palestinska barn dödades när deras hem träffades av en israelisk stridsvagnsgranat i östra Gaza stad tidigt i morse, uppger palestinsk sjukvårdspersonal enligt Reuters. Ytterligare två barn dödades i morse under en attack från en israelisk kanonbåt mot flyktinglägret al-Shati vid kusten i utkanten av Gaza stad, uppger den palestinska räddningstjänsten enligt AFP.

Flygvapnet ska ha slagit till mot över 30 mål.

Chefen för Gazas räddningstjänst Moawiya Hassanein säger till AFP att antalet palestinier som dödats sedan Israel inledde "Operation gjutet bly"den 27 december har stigit till 512, därav 87 barn. Bara sedan markoffensiven inleddes på lördagen har minst 70 palestinier dödats.

Hjälpgrupper rapporterade om mycket svåra förhållanden för befolkningen som saknar elektricitet, vatten och livsmedel.

– Det är brist på mat. Det är brist på allting. Vi har varit under belägring i många dagar nu och israelerna har skurit upp Gaza i olika delar, så det har blivit ännu svårare att få fram förnödenheter. Folk är rädda för att gå ut och handla, säger Mona al-Shawwa, palestinier i Gaza stad, till TT via telefon.

Hon och maken arbetar i Gazaremsan för organisationen Palestinian center for human rights (PCHR). Familjen består även av en åttaårig dotter samt sexåriga tvillingsöner.

Israel uppger att förnödenheter hela tiden tillförs civilbefolkningen i Gazaremsan, och att ingen humanitär kris råder.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela