Hamas tror på seger mot Israel

Mahmud al-Zahar, en av Hamas högsta ledare i Gazaremsan, tror på seger.


Hamas planerar att skicka en delegation till Egypten i dag för de första diplomatiska samtalen sedan Israel för tio dagar sedan inledde sin offensiv mot Gazaremsan.

En palestinsk företrädare sade att Egypten har tagit kontakt med Hamas i syfte att försöka uppnå en vapenvila.

Mahmud al-Zahar, en av Hamas högsta ledare i Gazaremsan, säger att Hamas kommer att segra över Israel.

– Segern är på väg, om Gud vill, sade al-Zahar i ett tv-tal som sändes på Hamas tv-station al-Aqsa enligt AFP.

I Jerusalem sade Israels försvarsminister Ehud Barak att Hamas har tilldelats ett hårt slag, men att offensivens mål ännu inte är uppnådda och att den därför ska fortsätta, rapporterar Reuters.

Tiotusentals israeliska soldater stred mot Hamasstyrkor i Gaza i natt understödda av stridsvagnar, artilleri och stridsflyg. De israeliska styrkorna sägs ha omringat staden Gaza.

Enligt ögonvittnen har stridsvagnar spärrat av staden och hela norra delen från resten av Gazaremsan, för att hindra vapen, förnödenheter och förstärkning från att nå fram till Hamastyrkorna i norr.

Tre palestinska barn dödades när deras hem träffades av en israelisk stridsvagnsgranat i östra Gaza stad tidigt i morse, uppger palestinsk sjukvårdspersonal enligt Reuters. Ytterligare två barn dödades i morse under en attack från en israelisk kanonbåt mot flyktinglägret al-Shati vid kusten i utkanten av Gaza stad, uppger den palestinska räddningstjänsten enligt AFP.

Flygvapnet ska ha slagit till mot över 30 mål.

Chefen för Gazas räddningstjänst Moawiya Hassanein säger till AFP att antalet palestinier som dödats sedan Israel inledde "Operation gjutet bly"den 27 december har stigit till 512, därav 87 barn. Bara sedan markoffensiven inleddes på lördagen har minst 70 palestinier dödats.

Hjälpgrupper rapporterade om mycket svåra förhållanden för befolkningen som saknar elektricitet, vatten och livsmedel.

– Det är brist på mat. Det är brist på allting. Vi har varit under belägring i många dagar nu och israelerna har skurit upp Gaza i olika delar, så det har blivit ännu svårare att få fram förnödenheter. Folk är rädda för att gå ut och handla, säger Mona al-Shawwa, palestinier i Gaza stad, till TT via telefon.

Hon och maken arbetar i Gazaremsan för organisationen Palestinian center for human rights (PCHR). Familjen består även av en åttaårig dotter samt sexåriga tvillingsöner.

Israel uppger att förnödenheter hela tiden tillförs civilbefolkningen i Gazaremsan, och att ingen humanitär kris råder.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.