Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama oroad av dödandet

- 06/01/2009, 21:13 -

Barack Obama sade sig vara djupt oroad över att civila människor dödas i Gaza och i Israel.

USA:s tillträdande president Barack Obama bröt i dag sin tystnad om kriget i Gaza och sade sig vara djupt oroad över att civila människor dödas i Gaza och i Israel. Uttalandet gjordes sedan israelisk beskjutning av en FN-skola i Gazaremsan krävt över 30 dödsoffer.

Utöver detta sade han bara att han ämnar hålla fast vid sin princip att enbart president George W Bush har rätt att uttala sig å USA:s och den amerikanska säkerhetspolitikens vägnar.

Obama tillade att han kommer att ha avsevärt mer att säga sedan han har tillträtt presidentämbetet den 20 januari. USA:s utrikesdepartement manade på tisdagen till vapenvila i Gaza.

– Vi vill absolut ha ett omedelbart eldupphör som är hållbart och varaktigt och inte tidsbegränsat, sade UD-talesmannen Sean McCormack i Washington enligt Reuters.

Israels premiärminister Ehud Olmert har avvisat krav på vapenvila i konflikten med Hamas av den franska presidenten Nicolas Sarkozy. Sarkozy och Olmert samtalade i går när presidenten anlänt till Mellanöstern för en fredsmäklarresa.

– Resultatet av operationen måste bli att Hamas inte bara slutar skjuta. Hamas ska inte kunna skjuta alls längre, svarade Olmert.

Skrivet av: