Torsdag 15 Apr
Stockholm

FN-möte ökar trycket på Israel

FN:s säkerhetsråd har samlats för att diskutera utsikterna för en omedelbar vapenvila i Gazaremsan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varning för starka bilder.

Trycket ökar nu på Israel när FN:s säkerhetsråd samlas. Rådet samlades på tisdagen - samma dag som Gazaremsan upplevt ett av de blodigaste dygnen sedan fullt krig brutit ut med bland annat minst 48 döda vid tre angrepp på FN-skolor.

Samtidigt pågår förtvivlade försök att förmå Israel att avbryta sin elva dagar långa militära kampanj som hittills tagit minst 660 palestiniers liv och skadat omkring 2 950.

Ledarna sluter upp

Säkerhetsrådets extramöte innebär att trycket nu ökat på israelerna. Och Palestinska myndighetens president Mahmud Abbas kritiserar Israel för att strunta i de internationella kraven på eld-upphör liksom i det stora antalet döda under kriget.

Abbas begärde att säkerhetsrådet kräver ett " omedelbart och fullständigt slut på israelisk aggression" i Gazaremsan och på den "kvävande belägringen" av området.

– Den israeliska förstörelsemaskinen fortsätter att döda, att utföra det mest avskyvärda av möjliga brott i trots mot internationell enighet, en enastående enighet om att mana till slut på denna massaker på oskyldiga civila som inte förtjänat sådan brutalitet, sa han.

Condoleezza Rice sa att det är avgörande att Palestinska myndigheten återtar kontrollen över Gazaremsan:

– Vårt mål måste vara stabiliseringen och normaliseringen av livet i Gaza. Varje plan på vapenvila "måste vara en lösning som inte tillåter återbeväpning av Hamas", sa Rice och stödde uttryckligen Mubaraks plan för vapenvila.

Den israeliska FN-ambassadören Gabriela Shalev sa att israelerna tar det egyptiska förslaget om eld-upphör "mycket allvarligt". Men hon lämnade öppet huruvida Israel godtar det.

– Jag är säker på att det övervägs och ni får veta huruvida det accepterats.

Däremot avfärdade hon tanken att rådet är skyldigt att gripa in i konflikten.

– Detta råds trovärdighet mäts in med antalet papper det ger ut utan av de värden det upprätthåller, tillade Shalev.

Säkerhetsrådets möte är på ministernivå med bland andra USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och hennes franske kollega Bernard Kouchner. Fransmannen sitter ordförande under rådets särskilda möte om Gazakriget och han har vädjat om omedelbar vapenvila - inklusive ett slut på den palestinska raketbeskjutning mot Israel och insmugglingen av vapen till Hamas styrkor.

Kouchner sade på tisdagen att Frankrike är villigt att delta i en " internationell övervakningsmekanism". Frankrike inväntar nu ett svar från Israel på ett förslag om vapenvila som Egyptens president Hosni Mubarak redovisat för franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Även Turkiet är villigt att delta i övervakning av en vapenvila i Gazaremsan, sade landets utrikesminister Ali Babacan. Turkiet hör till dem som arbetat aktivt för att få till stånd eld-upphör.

Både USA och Palestinska myndigheten på Västbanken stödjer Mubaraks förslag om vapenvila, ett förslag som utöver eld-upphör innebär stängning av tunnlarna som Hamas använder för att ta in sina vapen. Beskedet om USA:s stöd kom från en hög regeringstjänsteman i Washington, medan president Mahmoud Abbas lämnade det palestinska beskedet i FN:s säkerhetsråd.

Problemet för Abbas är att hans Fatahrörelse är en bitter konkurrent till Hamas om palestiniernas stöd och att Fatah kastades ut från Gazaremsan i en blodig uppgörelse 2007.

En stötesten för Mubaraks plan är att öppna gränser är ett av Hamas tyngsta krav för vapenvila.

Se video från Gaza:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela