Bildt fegar på frågan om fred

Carl Bildt är färdig i Mellanöstern. Nu hoppas han på att det blir resultat.


Utrikesminister Carl Bildt har som del i en EU-delegation avslutat sin rundresa i Mellanöstern i hopp om en vapenvila mellan Hamas och Israel.

Men han vågar fortfarande inte sia om när vapnen kan tystna.

– Nej, men jag hoppas att det blir snart. Vi arbetar för en resolution i FN:s säkerhetsråd, säger Bildt.

Sedan i söndags har han som del i EU-delegationen i ilfart rest runt och träffat egyptiska, israeliska, palestinska och jordanska ledare. Och även om ingen snar vapenvila tycks stå för dörren menar ändå Bildt att delegationens mål - att identifiera problem, hinder och möjligheter för processen - har lyckats.

– Ja, det tycker jag. Jag tycker att vi har satt ett antal stenar i rullning, säger han.

– Vi håller på och nystar i ett antal trådar som vi hoppas kan leda till resultat.

Israels uttalade mål med offensiven är att förbättra säkerhetsläget och stoppa de palestinska raketattackerna mot södra delarna av landet, bland annat genom att förhindra smugglingen av vapen och annan militär materiel via tunnlar mellan Gazaremsan och Egypten. Israel kräver att dessa mål ska ha uppnåtts för att säga ja till en vapenvila.

Hamas i sin tur kräver att Israel och Egypten öppnar gränsövergångarna till Gazaremsan och att Israel häver sin blockad av området. Utan att vilja gå in på detaljer säger Bildt också att det är några av de stenar satts i rullning. Det handlar framför allt om gräns- och passagefrågorna vad gäller Gaza.

I EU-delegationen ingick också utrikespolitiske representanten Javier Solana, utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner samt Karel Schwarzenberg och Bernard Kouchner, utrikesministrar i Tjeckien och Frankrike - EU:s nuvarande och förra ordförandeland.

Solana stannar nu i regionen för fortsatta kontakter. Kouchner skyndade vidare till FN:s säkerhetsråd i New York, som på onsdagen ska träffas i frågan om vapenvila. Nu är fokus på säkerhetsrådet, säger Bildt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.