al-Qaida-ledare dödade i natt

Usama al-Kini, al-Qaidas operationella chef i Pakistan, har enligt uppgifter blivit dödad.


Al-Qaidas operativa ledare i Pakistan Usama al-Kini och hans närmsta medarbetare Ahmed Salim Swedan är döda, uppger en underrättelsetjänsteman i USA, skriver Ekstrabladet.

De bägge männens död är hårt slag mot al-Qaida och det kommer med största sannolikhet påverka terrororganisationen.

– al-Kini var en väldigt viktig nyckelspelare, han planerade och koordinerade väldigt komplicerade terrorattacker och är förmodligen en av de mest framstående al-Qaida-medlemmarna någonsin, sade den före detta CIA-agenten John Kiriakou till ABC News.

USA har haft al-Kini på topplistan över efterlysta sedan ambassadattentaten 1998 i Östafrika. Det fanns inga uppgifter om hur någon av dem ska ha mist sitt liv, men det bekräftas att det har skett i södra Waziristan där Pakistan gränsar till Afghanistan, skriver Timesonline.

Men enligt pakistanska myndigheter ska männen ha mist sina liv under en CIA-styrd missilattack under nyårsnatten mot 2009.

Bombattentatet som krävde 60 dödsoffer på Marriotthotellet i Islamabad förra året förmodas vara ett verk av al-Kini. Han ska också ha legat bakom ett misslyckat mordförsök på Pakistans förra premiärminister Benazir Bhutto som föll offer i ett annat attentat i december 2007.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!