Livstid för al-Qaidaman

Livstidsdömde Rangzieb Ahmed har lämnat in en överklagan.


MANCHESTER, Storbritannien. Rangzieb Ahmed dömdes i går till livstids fängelse. Han ska ha varit ledare för en terrorcell med planer för massmord. Trots det långa straffet kan domstolen inte bevisa vilka personer och byggnader han planerat attentat mot.

– Du är en viktig person inom al-Qaida - en terrorgrupp beredda att döda och stympa civila människor för att nå sina mål. Jag nöjer mig med att veta att du dedikerar ditt liv till islamistisk terror. Du är intelligent och på utsidan en resonabel man - det gör dig extremt livsfarlig, sa domaren till Ahmed samtidigt som han meddelade domen, enligt Sky News.

36-årige Rangzieb Ahmed kommer att få sitta bakom galler i tio år innan man ens tänker över en möjlig frigivning.

Hans vän taxichauffören Habib Ahmed, 29 år, dömdes samtidigt till fängelse i tio år. Nio för att vara al-Qaidamedlem och ett år för innehav av ett dokument med terrorrelaterade uppsåt.

Blev torterad

Livstidsdömde Rangzieb Ahmeds advokater lämnade i dag in en överklagan till domslutet samt kontrade med ett civilmål.

Anledningen var att juryn i Manchester aldrig tog upp vad som hänt honom under förhör av den pakistanska undertättelsetjänsten, ISI, under hösten 2007.

Ahmed säger att ISI utsatte honom för tre dagars tortyr, där tre av hans fingernaglar blev bortdragna. Efter detta blev han bunden och bortförd till en annan plats, där han förhördes av den brittiska underrättelsetjänsten MI5. Dessutom ska MI5 och polistjänstemän från Storbritannien fått ISI att ställa specifika frågor till Ahmed under deras förhör, skriver Guardian.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!