Putin lovar gas till Europa

De stoppade gasleveranserna ska återupptas, lovar Vladimir Putin.


Rysslands premiärminister Vladimir Putin har försäkrat att gasleveranserna från Ryssland till Europa via Ukraina ska återupptas så snart observatörer har börjat arbeta vid gränsen mellan Ukraina och Ryssland och vid platser där gasen transporteras vidare till Europa.

Det uppgav en talesperson för EU-kommissionen vid en pressträff i Bryssel.

De första observatörerna väntades landa i Kiev vid lunchtid. Gruppen skulle sedan att förstärkas med experter från olika energibolag i EU, Ryssland och Ukraina.

Men även om observatörerna kan börja arbeta genast kommer det att ta tre dagar innan gasen når de drabbade EU-länderna, enligt EU-kommissionen.

Norge, som inte är med i EU, ska också sända observatörer till Ukraina, sade statsminister Jens Stoltenberg enligt NTB. EU har begärt att Norge ställer upp med gasexperter och Stoltenberg tackade ja efter ett möte i Prag med EU-ordföranden Mirek Topolanek.

Konflikten startade som ett bråk om priser mellan Ryssland och Ukraina, men när Ryssland beslutade att stänga av gasen som transporteras genom Ukraina till Europa drogs även EU in.

Ryssland anklagar Ukraina för att stjäla gas, vilket Ukraina häftigt förnekar. EU-observatörernas uppgift är därför att mäta gasflödet på åtta olika kontrollstationer i Ukraina för att se vad som händer när gasen passerar Ukraina.

På torsdagen gick Ukraina med på att EU-observatörer placeras i landet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!