Fredag 16 Apr
Stockholm

Rysk gasfråga tas upp i Stockholm

Gazproms vd Alexej Miller och Putin minskar ned på mängden gas till Västeuropa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rysslands premiärminister Vladimir Putin gav i dag order om att Gazprom omedelbart ska minska ned på mängden gas som transporteras genom Ukraina till Västeuropa.

Enligt nyhetsbyrån Interfax ska först 65,3 miljoner kubikmeter gas mindre pumpas genom ledningen, motsvarande den mängd som Ryssland anklagar Ukraina för att redan ha stulit. Sedan ska leveranserna dag för dag anpassas efter den mängd gas som anses ha försvunnit.

Beslutet ska ha fattats i samråd mellan Gazproms vd Alexej Miller och Putin.

Gasstriden mellan Ryssland och Ukraina kan tas upp vid en skiljenämnd i Stockholm. Under tiden fortsätter parterna att leverera hårda anklagelser och ge varandra skulden för de osäkra leveranserna till Västeuropa.

–Den totala volymen av otillåtet tappad gas, eller för att uttrycka det rakt på sak, stulen gas, är nu 50 miljoner kubikmeter. Det är en avsevärd mängd, sade den ryske statlige energijätten Gazproms vice vd Alexander Medvedev, när han i dag avlossade en ny salva mot Ukraina och dess statliga gasbolag Naftogaz.

Gazprom anklagar Ukraina för att ha lagt beslag på en sjättedel av den gas som transporteras genom landet till Västeuropa. Sedan nyårsdagen har Ukraina inte rätt att använda någon del av den gas som passerar på väg till kunder i väst.

Medvedevs anklagelser kom i Paris, där han träffade den franska regeringen för att lägga fram de ryska argumenten. Han bekräftade då också enligt AFP tidigare uppgifter om att Gazprom ska vända sig till Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut för att låta detta avgöra striden om bland annat den gasräkning för 2008, som Ukraina enligt Gazprom ännu inte betalat.

Vid handelskammaren vill man varken bekräfta eller dementera att gasfrågan snart ska granskas av svenska jurister.

– Sådana här processer är hemliga enligt våra regler, så vi kan inte säga någonting. Men det handläggs ju en hel del mål här i Stockholm som inkluderar ryska och ukrainska parter. Så visst förekommer den här typen av mål här, säger institutets generalsekreterare Ulf Franke till TT.

EU-kommissionen har förklarat att det inte finns något omedelbart hot mot gasförsörjningen av Västeuropa och att lagren där är fyllda till mellan 80 och 90 procent. Från en rad länder, framför allt på Balkan, rapporterades dock om minskade leveranser och sjunkande tryck i ledningarna.

Även om EU ser konflikten som en rent kommersiell tvist mellan Ryssland och Ukraina reste en delegation i dag till Kiev för att tala med ukrainska regeringen. I den ingår handelsministern i Tjeckien, sedan i torsdags EU:s ordförandeland. Enligt tjänstemän i Bryssel planerar delegationen också ett möte med Gazprom under tisdagen.

Bägge parter är mycket angelägna om att i Västeuropa framstå som oskyldiga till problemen. Av den gas som används i EU kommer drygt en fjärdedel från Ryssland och Gazprom och 80 procent av denna mängd transporteras genom Ukraina.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela