Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gasleveranser till Östeuropa stryps

- 06/01/2009, 08:19 -

Statliga ryska Gazprom har drastiskt minskat gastransporterna genom Ukraina.

Statliga ryska Gazprom har drastiskt minskat gastransporterna genom Ukraina, vilket drabbar leveranserna till Europa, uppger Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz.

– De har minskar leveranserna till 92 miljoner kubikmeter per dygn jämfört med utlovade 221 miljoner kubikmeter, utan förklaring. Vi förstår inte hur vi ska kunna leverera gas till Europa, säger Naftogaz talesman Valentin Zemlyanskij.

Detta betyder att problem med leveranserna till Europa kommer att börja inom några timmar.

Kort därpå meddelade Bulgariens regering att alla ryska gasleveranser till Bulgarien, Turkiet, Grekland och Makedonien har stoppats. Effekterna av de minskade leveranserna blir mindre i Västeuropa, där lagren är välfyllda.

Beslutet att skära ned på gasleveranserna som passerar Ukraina fattades av Rysslands premiärminister Vladimir Putin i måndags.

Orsaken är att Ryssland anklagar Ukraina för att ha lagt beslag på en sjättedel av den gas som transporteras genom landet till Västeuropa. Sedan nyårsdagen har Ukraina inte rätt att använda någon del av den gas som passerar på väg till kunder i väst.

Skrivet av: