Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rösterna från Gaza

Nyheter | 11/01/2009 16:51

Konflikten i Gaza tycks inte vara nära en lösning. Journalister får inte ta sig in i landet. Men det finns ändå röster från Gaza som når omvärlden. Bloggarnas.

"Min familj och jag fick en trevlig överraskning i dag. Plötsligt kom elektriciteten igång. Vi har levt i totalt mörker i 15 dagar. Barnen blev helt till sig. Nu är de inte längre rädda trots att flygplanen jämt och ständigt flyger ovanför oss. Vi får in vissa tevekanaler, andra är blockade. Al-Jazeera och Al-Arabiya kan vi inte få in."

Bloggen – "Moments of Gaza" – är ett hopkok av olika människorättsaktivister och vanliga medborgares tankar om livet i en plats vars historier sällan berättas. Här får du en inblick i den vanliga palistinierns vardag i Gaza.

En annan blogg, "From Gaza with love", skrivs av Gazafödda läkaren och erkända människorättsaktivisten Mona El-Farra som fortfarande arbetar i Gaza. Här får du också ta del av sidor som sällan når ut i mediernas rapportering. Men hon låter även vänner författa bloggposter och beskriva händelserna som formar livet på den lilla landremsan med 40 kilometers kustlinje mot Medelhavet.

"Ingen mat, inget bröd, ingen gas. I går gick min pappa klockan fem på morgonen till bageriet. Han väntade fem timmar för att få en limpa, men det räcker inte för min familj som består av elva personer", skriver regissören och socialarbetaren Mohammed Fares Al Majdalawi om sin situation på bloggen.

"Life must go on in Gaza and Sderot" är bloggen som Nyheter24 tidigare uppmärksammat. En israel som bor i staden Sderot (som ideligen träffas av missiler från Gazaremsan) och en palestinier som bor i ett flyktingläger i Gaza (som just nu utsätts för en blodig israelisk offensiv) bloggar tillsammans. Israelen, som kallar sig själv "peaceman", förklarar varför palestinierns inlägg blir färre och färre.

"Han saknar elektricitet 99 procent av tiden och kan inte ladda sin mobiltelefon. Dessutom är mobiltelefonernas mottagning i Gaza nästan noll, vilket gör att han måste befinna sig på en högt belägen och utsatt plats för att kunna prata."

Skrivet av: