Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk klinik förstörd i Gaza

Nyheter | 11/01/2009 14:05

En av tre sjukvårdskliniker i Gaza som finansieras av bland andra Svenska kyrkan förstördes på lördagskvällen i en israelisk raketattack.

"Läget är mer djävulskt än en stor naturkatastrof"

En sjukvårdsklinik i Gaza knuten till Svenska kyrkan utplånades på lördagskvällen i en israelisk raketattack.

– Läget är mer djävulskt än en stor naturkatastrof, säger Christer Åkesson som är tillförordnad utrikeschef på Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan delfinansierar tre kliniker genom kyrkornas internationella katastrofallians ACT. Alla ligger i Gaza stad. Före den israeliska offensiven fungerade de som mödravårdskliniker. Nu är de ombyggda till akutvårdskliniker.

– Den utplånade kliniken låg i en byggnad där det även bedrevs yrkesutbildningar och dit blivande mammor kunde vända sig. I huset fanns också bostäder, säger Christer Åkesson till TT.

Kliniken sönderbombad

– Kliniken är helt sönderbombad och all medicinsk utrustning förstörd. Precis innan anfallet kom en israelisk varningssignal som uppmanade alla att bege sig därifrån. De fick några minuter på sig.

Han berättar att det inte fanns några akutpatienter på kliniken, eftersom den ännu inte var färdigutrustad för akutvård.

Hur många som befann sig i byggnaden visste Svenska kyrkan inte på söndagseftermiddagen. Ingen tycks i alla fall ha skadats. Enligt uppgift var det en enda raket som träffade huset.

Fanns där någon militär verksamhet eller något annat som skulle kunna utgöra ett militärt mål för Israel?

– Nej, absolut inte, svarar Christer Åkesson till TT.

Skrivet av: